Grillzona: Grilovaný bůček po asijsku
Ve spolupráci s GRILLZONOU vznikl další výborný recept na letní grilovaní.
Tenhle bůček si zamilujete stejně jako my. Není mastný, protože všechna mastnota je pryč díky dlouhému grilování (nebo pečení v troubě, když nebude hezké počasí). Voní exotickým kořením a omáčkami. Je důležité nechat maso dobře uležet, aby všechny skvělé chutě prostoupily do masa. Měl by být trochu pikantní, ale zároveň jemný. Můžete ho skvěle kombinovat s pečivem, rýžovými nudlemi, ale i salátem.
- 800 g bůčku – bez kůže a kosti
- 4 jarní cibulky i se zelenými stonky
- 5 stroužků česneku
- palec zázvoru
- 1 stéblo citronové trávy
- šťáva z ½ citronu
- 3 lžičky koření pěti vůní
- 3 lžíce třtinového cukru
- 4 lžíce rýžového oleje
- 1 lžíce omáčky sriracha
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce rybí omáčky
- čerstvě mletý pepř
Bůček si nejprve vložte na tři hodinky do mrazáku. Bude se vám tak lépe krájet. Použijte ostrý nůž anakrájejte bůček na velice tenké plátky.
Jarní cibulku nakrájejte na kolečka, zázvor a česnek nasekejte nadrobno, stejně tak citronovou trávu. Dejte do misky. V hrnci zahřejte cukr a zahřívejte, dokud se nerozpustí. Nespalte! Sundejte z plotny apřilijte sojovou omáčku i rybí omáčku, chilli omáčku sriracha, rýžový olej a citronovou šťávu. Ještě chvíli zahřívejte na plotně, na mírnou teplotu, dokud se všechny složky nespojí.
Přidejte nakrájené suroviny, čerstvě mletý pepř a koření. Do této marinády naložte tenké plátky bůčku. Promíchejte, aby byly opravdu dokonale obalené.
Nechejte 24 hodin v lednici.
Poté rozpalte gril a dokřupava ugrilujte.
S čím asijský bůček podávat? Bývá to často s rýžovými nudlemi, sladkokyselou omáčkou a bylinkami. My jsme zvolili méně tradiční doplňky – listový salát a oblíbenou chlebovou placku. Bůček můžete dát také do burgerů.
Dobrou chuť přeje Elly.