Grilujte oblíbené špízy. Jakou kombinaci zvolit?
Vloni jsem psala pro PE-PO Grillzónu článek o špízech. A ráda bych ho tady ukázala i vám. Protože špízy patří mezi oblíbené pochoutky z grilu. Na jednu jehlu si napíchnete cokoliv, co máte rádi. To je na špízech to skvělé! Různé druhy masa, zeleninu, ovoce. Fantazii se meze nekladou. Jednotlivé chutě se spolu propojí, a protože jsou suroviny nakrájené na menší kousky, netrvá grilování špízu příliš dlouho.
Recept na špíz je těžké napsat. Spíš je lepší zaměřit se na různé zajímavé a chuťově bohaté kombinace. Protože více než recept, chce grilování špízů nápad. Zajímavé je, když pozvete větší skupinku lidí a chcete grilovat, nachystat do jednotlivých misek různé suroviny, už nakrájené na kousky. A každý si svůj špíz zkombinuje sám.
Pár rad a tipů se však určitě hodí…
Kovová jehla, nebo dřevěná špejle?
Špízy napichujte na speciální kovovou jehlu. Je to nejpohodlnější. Kdo chce, může použít dřevěné špejle. Prodávají se i takové, které jsou na jednom konci do špičky. Suroviny se na ně výborně napichují. Dřevěné špejle však před použitím namočte na hodinu do vody. Nebudou se vám tak na grilu připalovat.
Speciální suroviny můžete napichovat třeba na stébla citronové trávy. Tato úprava se hodí hlavně pro orientální recepty.
Maso na špízy
Ideální je maso, které bude rychle hotové. Výborné a osvědčené jsou kuřecí kousky, rychle hotová bude třeba vepřová panenka, ale jiné druhy vepřového masa. S trochou opatrnosti na špíz můžete nabalit kouličky z mletého masa, hovězího nebo vepřového.
Pro extrémní rychlovku vyzkoušejte špízy s klobáskou. Ty stačí opravdu jen prohřát a můžete si pochutnávat. Bát se nemusíte ani rybích špízů. Kousky lososa nebo jiné ryby budou hotové také za pár minut, protože není dobré je příliš vysušit. Podobné to je i s krevetami.
Krásně vypadají roládky z filetů pstruha. Jeden filet ještě rozpulte podélně i napříč, aby vznikly čtyř díly. Ty osolte, opepřete, můžete velice lehce potřít i ochuceným olejem a zamotejte do malé roládky, kterou napíchnete na špejli.
Střídejte maso a zeleninu nebo ovoce
Maso na špízu promyšleně kombinujte se zeleninou nebo ovocem. Klasika je cibule, rajčata, cukety, paprika. Nebojte se ale ani oliv, česneku, malých předvařených brambor, žampionů…
Chalupářská kombinace – klobáska, vepřové maso, cibule
Rybí kombinace – losos, cherry rajčata, šalotka
Mletá kombinace – kuličky mletého masa, cherry rajčata, kousky cukety
Houbová kombinace – vepřová panenka, celé menší žampiony, cibule
Mořská kombinace – kousky lososa, krevety, šalotka
Ďábelská kombinace – masové kuličky, chilli papričky, cibule
Hawai kombinace – kuřecí maso, cherry rajčata, ananas
Asijská kombinace – krevety, červená paprika, kousky citronu – to vše napíchněte na citronovou trávu
Marináda – tečka na závěr
Směs, do které maso naložíte, by měla vždycky ladit se surovinami, které jsou na špízu. Chalupářský špíz naložte do špetky kmínu a pepře. Špízu s lososem bude slušet koprová marináda. Kombinace kuřecího masa a cukety bude opravdu výborná, když ji naložíte do směsi kokosového mléka, limetky a kari koření.
Nebojte se ani zajímavých kombinací jako je třeba limeta a zázvor. Z obyčejného špízu bude hned voňavá exotika. Surovina, která nikdy nezklame je česnek. Výborné jsou i všechny druhy čerstvých bylinek. Ke krevetám připravte marinádu z citronu a koriandru.
Dobrou chuť přeje Elly ve spolupráci s PE-PO Grillzónou.
Na čem grilujeme? Už pár let na úžasném LotusGrillu.