Guláš! Jednoduché jídlo s naprosto skvělou chutí.
Guláš. Ať už vepřový nebo hovězí, je to prostě pecka jídlo. Jeho příprava vám zabere chvilku – nakrájet maso a cibuli a zarestovat v hrnci. Pak už jen občas mícháte. Já teda na guláš nedám dopustit na pomalý hrnec nebo Thermomix, kde vlastně ani nemícháte…Navíc díky pomalému vaření je guláš ještě o kousek lepší.
Potřebujete
- 1 kg vepřové plece
- 500 g cibule
- 1 balení Guláš maďarský
- 4 stroužky česneku
- 4 lžíce rajského protlaku
- sůl a pepř
- sádlo
Oloupanou cibuli nakrájejte nahrubo. Maso nakrájejte ostrým nožem na kostky o velikosti asi 5 x 5 cm.
Na plotnu dejte velký hrnec a rozehřejte v něm sádlo a dejte na něj opékat cibuli. Plotnu mějte zapnutou na střední teplotu, cibule musí krásně zezlátnout, ne se spálit. Až je krásně zlatavá, přidejte maso a opékejte dál, dokud nezmění barvu. Poté ho zasypejte kořením. Promíchejte. Zalijte vodou a přidejte protlak, 2 lžičky soli, prolisovaný česnek a trochu černého pepře.
Vařte pod poklicí, dokud není maso měkké. Kdo chce, může guláš zahustit. Do menší hrnce si odlijte 3 naběračky tekutiny z guláše a nechejte vychladnout. Potom přidejte 3 až 4 lžíce hladké mouky a pořádně rozšlehejte metličkou. Po trochách a za stálého míchání vlijte do guláše a 20 minut provařte.
Podávejte s knedlíkem, chlebem nebo špeclemi. Jak máte rádi.
Článek vznikl ve spolupráci s kořením