Houbový pekáček – to nejsnadnější houbové jídlo
Mám snad poslední šanci podělit se s vámi o jeden jednoduchý recept předtím, než nám letos definitivně skončí houbařská sezóna. Díky pěkně deštivému počasí houby pořád rostou. Bedly, které jsme si hned osmažili, našel pan Božský s Žof na vycházce v lese kousek od našeho domu. Kromě toho hromadu václavek, už trochu starších. Ale to nevadí, hned jsme se pustili do přípravy houbového pekáčku.
Ten nás naučila sousedka Irenka a od té doby patří mezi naše oblíbená houbová jídla. Je fakt snadný, připravený za chvilku a pak se jen peče.
Použít na něj můžete snad jakékoliv houby. Klidně nohy od bedel a václavky, jako my nebo suchohřiby, praváky, kozáky. Kombinujte více druhů dohromady.
Smetany použijte více nebo méně podle velikosti pekáče, ve kterém budete houby zapékat. Když se vám během pečení bude zdát, že jsou houby „nasuchu“, ještě trochu smetany přidejte. Ale houby pustí docela dost vody, takže nějakého připálení se bát nemusíte.
Potřebujete
- plný pekáč hub, klidně lehce do kopce
- 250 – 350 ml smetany ke šlehání 38 % La Formaggeria Gran Moravia
- sůl
- čerstvě mletý bílý pepř Pepper Field
- 2 lžičky sladké nebo uzené papriky Avokádo
- 2 lžičky sušeného česneku Avokádo
- kousek másla
Ve smetaně rozšlehejte papriku, čerstvě mletý nebo drcený bílý pepř, sušený česnek a asi 1 až 1,5 lžičky soli.
Houby nakrájejte na kousky a dejte do pekáčku, lehce vymazaného máslem. Nepřikrývejte.
Zalijte smetanou a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Bude to trvat asi hodinu.
Já jsem pekla na program „horký vzduch s párou“ ve své nové AEG troubě.