fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Hovězí kousky dušené v kokosovém mléce

DSC_1048

Kokosové mléko je jednou ze surovin, která nesmí v naší spíži nikdy chybět. Miluji jeho chuť i vůni, kterou promění téměř každé jídlo v exotickou pochoutku. Ať je to maso, polévka nebo dezert.
I když jde o jídlo, které lehce voní Asií, nemusíte za každou cenu používat hůlky. Jenže je fajn se s nimi naučit a potom je občas použít. Mám pocit, že k těmto jídlům hůlky prostě patří. Jejich používání přizpůsobuji i kusy masa v jídle, ať se jí pohodlně. Rýži už nepoužívám jinou než jasmínovou.

Potřebujeme

  • 600 g hovězího masa (ideálně kližka)
  • 2 pórky
  • sůl a čerstvě umletý pepř
  • čerstvý zázvor (kousek asi 3 x 3 cm)
  • 1 stroužek česneku
  • 400 g kokosového mléka
  • trocha kukuřičného škrobu
  • kokosový tuk

DSC_1046

Ve velké pánvičce s nepřilnavým povrchem si rozpalte kokosový tuk. Vhoďte na něj osolené a opepřené kousky hovězího masa. Nechejte maso ze všech stran zatáhnout.

Přidejte najemno nastrouhaný zázvor a česnek. Promíchejte. Zasypejte dvěma lžícemi škrobu a opět promíchejte. Do pánvičky přidejte bílé části pórku, nakrájené na malé kousky nebo půlkolečka. Promíchejte, zalijte vodou tak, aby bylo maso ponořené a nechejte pod pokličkou, na mírnou teplotu dusit.

Průběžně kontrolujte. Až je voda téměř vyvařená, zalijte maso kokosovým mlékem. Pokračujte v dušení při mírné teplotě. Podle potřeby můžete ještě přidat vodu. K masu by mělo zůstat trochu jemné omáčky.

Až je maso měkké, přidejte nakrájené zelené části pórku. Kousek pórku si ještě nechejte na ozdobení.

Maso podávejte s rýží, ozdobené pórkovými nudličkami.
DSC_1047
Dobrou chuť přeje Elly.