Hruška – mírně opilá nejen čokoládou
Dnes ráno jsem v místním obchodě objevila náherné, tak akorát zralé hrušky. A o dezertu na nedělní odpoledne bylo rozhodnuto.
Okamžitě mě totiž naskočilo v hlavě spojení hrušek a čokolády. Co lepšího si přát!
Potřebujeme
- 4 hrušky
- 200 g cukru
- šťáva ze dvou citronů
- 100 ml hruškového likéru Baron Hildprant
- 150g čokolády na vaření
- 150 ml mléka
Postup
Do hrnce nalijeme 1,5 l vody, přidáme cukr a citronovou šťávu a dáme vařit.
Hrušky oloupeme , na efekt necháme stopky. Dole můžeme malinko seříznout aby pak dobře stály na talíři. Přidáme do hrnce a na mírném varu povaříme asi 10 minut. Odstavíme z plotny a hrušky vylovíme děrovanou naběračkou.
Ve vodní lázni. Teda pro Barču a jí podobné – do hrnce dáme na dno vodu a na ten hrnec posadíme misku (skleněnou nebo kovovou – plastu se zkuste vyvarovat! ) a do té horní misky nalijeme mléko a nalámeme čokoládu . Mícháme až se čokoláda rozpustí a s mlékem utvoří úžasnou pololevu.
Připravíme si zápalky , nebo flambovací pistoli a likér.
Na jeho výběru si dejte skutečně záležet, protože hodně ovlivní výslednou chuť celého dezertu. Já jsem sáhla po úžasném voňavém, ale zároveň řízném destilátu ze zralých hrušek z tradičního lihovaru v Blatné – Baron Hildprant . Díky dvanáctiměsíčnímu staření v dubových sudech z něj místní lihovarníci dokáží vytvořit neuvěřitelnou lahůdku .
Hrušku na talíři polijeme likérem a zapálíme! Nebojte se vlka nic! Je to jednoduché a efektní.
Až plamínek dohoří polijeme štědře čokoládou, rozdáváme spolustolovníkům a sklízíme díky.
Flambování zdar! ♪ Lenka