fbpx
Dezerty,  Recepty,  Testování

Jablková bábovka s kokosovým tukem

DSC_3946

Bábovka s vůní jablek, ořechů a kokosu. Krásně vláčná a šťavnatá.

To nejlepší, co si můžete dát k dobré kávě nebo čaji. A pro děti? Těm nejvíce zachutná s hrníčkem teplého kakaa. Náš tip na chladné jarní podvečery je tato skvělá bábovka. Je vláčná a to díky použitým surovinám – jablka, kokosový tuk a zakysaná smetana z Mlékárny Valašské Meziříčí, pro kterou jsem testovala její produkty.

Ve spíži se mi krčily dvě kostky kokosového tuku, který jsem si přivezla z Německa. Kamarádka Libča ho používá do pečení a chtěla jsem ho vyzkoušet. Pořád čekal na svou příležitost a teď si ji řádně užil. Použila jsem ho totiž do výborné jablkové bábovky s hromadou ořechů.

Taková pochoutka! Bábovky pečeme doma často, ale tahle se hned přesunula na první příčky pomyslné bábovkové hitparády. Protože je opravdu voňavá a opravdu šťavnatá. Místo kokosového tuku, pokud nemáte, použijte v klidu rostlinný olej nebo máslo. Možná raději to máslo. Ale máte-li možnost sehnat kokosový tuk, tak neváhejte.

varevi-13

Při pečení jsem testovala kysanou smetanu z Mlékárny Valašské Meziříčí. Patří mezi mé nejoblíbenější a ani v tomto receptu mě nezklamala. Balíček produktů z této mlékárny (kterou mám naštěstí „za rohem“, pár kilometrů od domova) jsem si dovezla domů z akce pro čtenářky magazínu Žena-in.cz v Chefparade. Tady jsme z mléčných výrobků připravovaly chutné dipy a také pekly bábovku. Jen trochu jinou – kokosovou.

IMG_5999

Potřebujeme

  • 450 g jablek (váha vcelku)
  • 1 citron
  • 250 g kysané smetany z Mlékárny Valašské Meziříčí
  • 250 g kokosového tuku
  • 300 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 350 g hladké mouky
  • 3 hrsti vlašských ořechů
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička sody
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru

Postup

Ze všeho nejdříve si dáme předehřát troubu, na 160 °C. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Ihned zalijeme šťávou z jednoho citronu, aby nezhnědla.

DSC_3951

Máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Po jednom přidáváme vejce a šleháme, až vznikne hladká hmota. V druhé míse smícháme všechny sypké suroviny – mouku, prášek do pečiva, sodu a koření.

Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme asi 60–80 minut. Záleží na druhu formy, jestli máte kovovou, smaltovanou, teflonovou, keramickou… Bábovka bude hotová, až do jejího středu vpíchnete špejli a špejle zůstane suchá, případně s maličko přilepenými drobečky. Nesmí být olepená těstem.

Ihned překlopíme a necháme vychladnout.

Lehce pocukrujeme a už si můžeme pochutnávat.

logo

Další mé oblíbené produkty z Mlékárny Valašské Meziříčí

Jedinečné kefírové mléko – ať už bez příchuti nebo s některou z výborných příchutí. Nejvíce mi chutná višňové, dětem jahodové.

Kysaná smetana – v létě s rozmačkanými jahodami nebo jako základ pro dip ke grilování. Má neskutečně jemnou smetanovou chuť a konzistenci.

Ochucené jogurty – nesmí v naší lednici chybět. Je to každodenní snídaně našich dětí.

Polotučné i plnotučné mléko – denně se u nás doma spotřebuje minimálně jedno mléko. Já se bez něj neobejdu do kávy, syn miluje teplé mléko před spaním, rádi si mixujeme ovocné koktejly. Naše nejoblíbenější je právě mléko z Mlékárny Valašské Meziříčí. Bez mučení přiznávám, že plnotučné 🙂

Dobrou chuť přeje Elly.