Jahodové gaspacho. Letní, osvěžující, netradiční
Během několika let se mi na zahradě zbláznily jahody. Asi z šesti keříčků krásných, velkých a šťavnatých jahod, jich mám plný záhon, široký přes metr a dlouhý asi šest metrů. Jahody si prostě žijí svým životem. Já jsem ráda, že občas ze záhonů a skalky vypleju přesličku a svlačec. Nepoužívám žádné chemické zbraně hromadného ničení, takže trhám, trhám a trhám. Naštěstí pro jahody pak nezbývá čas řešit jejich šlahouny, které se plazí taky jako plevel. Nicméně nikomu nevadí.
A my máme každý rok mega úrodu jahod.
Když jsem od Bzeneckých octů dostala prosbu, jestli bych nepřipravila ovocnou polévku s jejich octy, vůbec se mi do tohoto receptu nechtělo. Přiznám se bez mučení. Přišlo mi to prostě divné. Jenže pak jsem se rozhodla překonat sama sebe a pustila se do vaření. Nebo spíš do mixování. Protože polévka je studené.
Potřebujete
- 800 g jahod
- 200 g cherry rajčat
- 200 g salátové okurky
- 1 červená paprika
- 3 snítky čerstvého tymiánu
- 2 jarní cibulky i se zelenou natí
- špetka soli
- čerstvě mletý černý pepř
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce bzeneckého balzamikového octa
- 200 ml ledové vody
na ozdobu
- 4 čerstvé jahody
- bzenecké krémové balzamiko
- čerstvý tymián
Jahodové gaspacho je studená letní polévka, kterou připravíte ve výkonném mixéru. Podle velikosti můžete všechny čtyři porce mixovat najednou, nebo po jedné porci.
Tato studená jahodová polévka vypadá moc hezky, když ji podáváte ve sklenicích na zavařeniny.
Nejprve si upečte papriku. Ideální je, když ji upečete zároveň s něčím dalším, co pečete v troubě. Papriku vcelku stačí položit na rošt do trouby nebo třeba na pekáč, ve kterém se peče maso. Takto papriku pečte na 200 °C, půl hodiny. Poté papriku rozkrojte, vydlabejte semínka a odstraňte stopku.
Okurku oloupejte a nakrájejte na kousky. Všechny suroviny, včetně pečené papriky, vložte do mixéru.
Mixujte na vyšší rychlost, ideální je, když směs nebude úplně hladká.
Jahodové gaspacho dejte do misek nebo skleniček. Ozdobte plátky jahod, tymiánovými snítkami a krémovým balzamikem.
Můžete ještě vychladit v lednici.
Dobrou chuť přeje Elly.
Moje recepty, ale i recepty dalších super blogerů najdete na webu Milujeme ocet. V každém receptu je minimálně jednou ze surovin ocet.
Tip na závěr
Na mixování polévky můžete použít krásný smoothie mixér PRESIDENT od Tescomy.