Jahodové tlamičky
Skvělé zákusky z odpalovaného těsta inspirované Ladurée.
V originále se jmenují – Plaisirs Gourmands – gurmánské požitky. Podle vašeho tipu na naší facebookové stránce prý jahodové tlamičky.
Potřebujeme
Těsto
- 100 ml mléka
- 100ml vody
- 80 g másla
- Špetka soli
- 1 lžíce cukru krupice
- 120 g hladké mouky
- 4 vejce
- 50 g oloupaných mandlí nasekaných nadrobno
Krém – Crème Pâtissière
- 1 vanilkový lusk
- 400 ml mléka
- 4 žloutky
- 80 g cukru krupice
- 30 g kukuřičného škrobu (Gustin)
- 25 g čerstvého másla
- 250 ml smetany ke šlehání
Postup
Do hrnce dáme mléko vodu a máslo a přivedeme k varu.
Přidáme mouku, cukr a sůl , vše dobře promícháváme, z těsta se musí vytvořit koule , která se začne oddělovat ode dna a od stěn. Tak poznáme, že je hotovo.
Těsto přendáme do mísy , necháme chvíli vychládnout a pak postupně přimícháváme jedno po druhém, vejce až je těsto krásně hladké a lesklé.
Naplníme zdobící sáček s kulatou špičkou cca 2,5 cm a na plech pokrytý pečícím papírem nastříkáme „tyčinky“ dlouhé cca 8cm
Mezi jednotlivými kousky necháváme dostatečný prostor , protože cukroví se dost nafoukne
Shora posypeme sekanými mandlemi.
Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova . cca 20 minut
Vyndáme z trouby a necháme před plněním úplně vychládnout.
Krém:
Do kastrolku dáme mléko. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, semínka přidáme k mléku a přivedeme k varu.
Smícháme společně žloutky a cukr, pak přidáme kukuřičný škrob a šleháme až je směs světle žlutá a zhoustne.
Pomalu nalijeme mléko do žloutkové směsi, přitom stále mícháme
Nalijeme zpět do hrnce a přivedeme za stálého míchání k varu.
Vaříme, až směs zhoustne, poté zašleháme ještě máslo
Přikryjeme folií a necháme vychladnout.
Vyšleháme šlehačku a smícháme se žloutkovým krémem.
Upečené oválky rozřízneme a plníme krémem a jahodami.
Dobrou chuť přeje Lenka