fbpx
Ostatní,  Recepty

Jak si připravit křupavé škvarky a domácí sádlo

Venku už je zase hezky, ale večery už jsou chladné. A bude „hůř“. Tedy, hůř. Neřekla bych to tak. Protože já se každoročně po intenzivním létě těším na chladnější podzim. A tohle počasí je ideální pro přípravu lahodných křupavých škvarků a domácího sádla. Není to nic těžkého, stačí dodržet některé zásady, které jsem vám shrnula do dnešního článku.

Domácí vepřové sádlo a křupavé škvarky jsou oblíbenou pochoutkou, kterou můžete snadno připravit i doma. Pokud máte chuť na něco tradičně českého, připravte si tento jednoduchý recept na domácí škvarky a sádlo. Znáte valašské chipsy? To jsou právě dokřupava vysmažené škvarky.

Suroviny

  • 1 kg vepřového sádla (syrového)
  • 1 lžička soli

Příprava sádla: Nejprve sádlo rozkrájejte na 2 cm kostky. Kostky vložte do širokého kastrolu, podlijte 100 ml studené vody a zvolna zahřívejte. To pomůže zabránit připálení, protože syrové sádlo se nejprve začne nafukovat a teprve poté pustí vlastní tuk. Zahřívejte pod poklicí, půl hodiny. Opravdu na mírnou teplotu.

Škvaření: Sundejte poklici. Občas promíchejte. Jakmile se začne na dně objevovat vypékající se sádlo, zvyšte mírně teplotu. Nezapomeňte pravidelně míchat, aby se sádlo nepřipálilo.

Scezení sádla: Jakmile je sádlo vyškvařené, slijte ho přes kovový cedník do připravené sklenice. V kastrolu nechte trochu sádla, aby se v něm škvarky dále škvařily a nezůstaly nasucho.

Dokončení škvarků: Vyškvařte škvarky dozlatova. Poté je sceďte a v cedníku je důkladně vymačkejte obrácenou stranou lžíce, aby se zbavily zbytků vnitřního rozpuštěného sádla. Když je vymačkáte, začnou se samy zpátky nafukovat.

Podávání: Teplé škvarky nasypejte do misky a lehce poprašte solí. Jezte teplé nebo studené podle chuti.

Uchování sádla: Sádlo nechejte zchladnout a uložte do lednice. Můžete ho použít na vaření, pečení nebo jako pomazánku.

Ať už škvarky a sádlo použijete k jakémukoli účelu, jistě oceníte jejich skvělou chuť a to, že jste si je připravili sami doma.

Vyzkoušejte taky

Škvarková kolečka

Skvělé sádlové rohlíky