Jarní sekaná s medvědím česnekem a batátovým pyré
Další medvědí česnek? No jasně. Jen vás chci o něco poprosit. Užívejte si jeho sezónu s rozmyslem a ohleduplně k přírodě. Medvědí česnek je tady pro všechny, ale kéž by se schoval před těmi brutálními trhači, kteří vletí do lesa a sklízí česnek tak, že ho trhají po pytlech, klidně i s kořeny a potom prodávají na trzích. Takhle fakt ne…
Medvědí česnek je pochoutka, která je velice zdravá. Má v sobě vitamíny, železo a pomůže váš organismus nakopnout po zimě, vyčistit, detoxikovat. Snažte se ho příliš nevařit. Zůstane sice jeho chuť, ale s delší tepelnou úpravou mizí jeho „zázračné“ schopnosti.
Nebo ho do jídla použijte jak tepelně upravený, tak ještě přidejte čerstvý.
A pozor…máte posledních pár dní. Někde už česnek dokonce kvete.
Potřebujete
na sekanou
- 800 g směsi mletého masa (vepřové a hovězí)
- sůl
- pepř
- 2 vejce
- 50 ml mléka
- strouhanka na zahuštění
- 20 až 30 čerstvých listů medvědího česneku
na náplň
- 2 šalotky
- houby – čerstvé, mražené, naložené
- 4 listy medvědího česneku
- kousek másla
- sůl
- pepř
batátové pyré
- 500 g batátů
- 500 g brambor
- sůl
- pepř
- kus másla
- trochu smetany
Připravte si náplň. Houby nakrájejte na malé kostičky. Doporučuji připravit si je takhle už před mražením, zavařování, protože pak je jen vyklopíte a už pracuje na nádivce nebo jiné dobrotě.
Na pánvičce si rozpusťte kousek másla. Na něj vsypejte šalotku a houbové kostičky. Promíchejte a společně na střední teplotu opékejte. Ochuťte solí a pepřem. Můžete trochu podlít vodou. Opékejte asi 10 až 15 minut. Nakonec vmíchejte nadrobno nasekaný medvědí česnek a ještě minut prohřejte.
Mleté maso dejte do velké mísy. Přidejte vejce, mléko, sůl a pepř. Nakonec vsypejte nasekaný medvědí česnek. Promíchejte a zahustěte strouhankou, podle potřeby.
Z mletého masa si na pracovní ploše udělejte placku. Do středu dejte houbovou náplň a pak přes ni opatrně přehňte oba okraje.
Vytvarujte váleček sekané a dejte do pekáčku. Můžete připravit i dva menší válečky.
Sekanou lehce podlijte vodou (stačí 1 dcl) a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte hodinu. Poté odkryjte a ještě dopečte kůrku.
Mezitím, co se sekaná peče, dejte vařit brambory a batáty. Můžete je vařit společně. Až jsou měkké, dejte je do mísy robota a nasaďte šlehací metlu. Přidejte do nich kus másla (asi 100 g) a 100 ml teplé smetany. Na vysoké otáčky vyšlehejte lahodné pyré.
Podávejte s čerstvými listy medvědího česneku.
Dobrou chuť přeje Elly.