Jemná celerová krémová polévka s hruškami
Celer je moje oblíbená zelenina. Nejen proto, že se dá kombinovat s neuvěřitelnými surovinami. Třeba s hruškou. Věřili byste, že dohromady s celerem vytvoří jemnou, voňavou a neskutečně chutnou polévku? Odvažte se a vyzkoušejte můj recept.
Krémové polévky jsou teď u nás doma jasnou hvězdou. Bulvový celer! Máme ho teď velkou zásobu, protože ho pořád pečeme a mixujeme. A kombinujeme. Největší radost mám opravdu z toho, že i děti jsou nadšené. Což bych u celeru nikdy nečekala. Hlavně je miluje Pepíno, který má čerstvě rovnátka a hladká strava je pro něj top.
Kombinace celer a hruška se vám může zdá podezřelá. Nebojte se odhodit své pochyby a věřte, že si pochutnáte. Podaří-li se vám sehnat olej z lískových ořechů, určitě jím polévku pokapejte. A posypejte opraženými lískovými ořechy. Tím celou skvělou chuť doladíte…
Potřebujeme
- 1 velká bulva celeru
- 3 zralé hrušky
- 1 velká cibule
- 1 lžička soli
- špetka čerstvě namletého pepře
- 1 lžíce olivového oleje
- voda
- 200 ml smetany
- olej z lískových oříšků
- 100 g nasekaných lískových oříšků
Celer oloupejte a nakrájejte na kousky. Cibuli oloupejte a rozkrojte napůl. Hrušky podélně rozkrojte a zbavte slupky a jadřince.
Všechnu suroviny dejte do pekáče nebo do remosky. Osolte a opepřete, zakápněte olivovým olejem a upečte doměkka. Pečte v troubě vyhřáté asi na 160 °C.
Měkkou zeleninu a ovoce dejte do mixéru, přidejte asi 200 ml vody nebo zeleninového vývaru a smetanu. Rozmixujte. Pokud se vám zdá polévka stále moc hustá, přidejte vodu nebo vývar.
Podávejte horké, posypané nasekanými opraženými lískovými ořechy a zakápnuté olejem.