Jidáše: Typické velikonoční pečivo
Sladké pečivo, které dříve nesmělo na Velikonoce chybět v žádné domácnosti. Pečete? Znáte?
Symbolizují provaz, na kterém se oběsil Jidáš. Pečou se na Zelený čtvrtek, a v tento den si na nich také pochutnejte.
Tradiční velikonoční pečivo se potírá medem, a kdo chce, může medem osladit i těsto. Motá se do tvarů smyčky z provazu, nebo zamotaného písmena S, případně do spirály.
Dříve se věřilo, že by se jidáše měly jíst už za svítání. Kdo tuto tradici dodržel, měl být celý další rok zdravý.
Potřebujeme
- 1 kg polohrubé mouky
- 150 g cukru krupice
- 220 – 250 ml mléka
- 2 žloutky
- 150 g rozpuštěné Hery máslová příchuť
- 1 kostka droždí
- špetka soli
- žloutek na potření
- med na pokapání
Zhruba 200 ml mléka ohřejeme tak, aby bylo vlažné. Dáme do něj lžíci mouky a lžíci cukru. Rozmícháme a nadrobíme celé droždí. Necháme vzejít kvásek. Až jsou na něm krásné bubliny, je hotový. Mezitím si prosijeme do mísy mouku se špetkou soli a cukrem. Smícháme. Ideální je, když máte robota nebo si těsto zaděláte v domácí pekárně. Ušetříte si práci.
K mouce s cukrem vlijeme kvásek, přidáme žloutky, rozpuštěnou Heru a vymícháme hladké nelepivé těsto. Mléka mějte připraveno raději více, protože každá mouka jinak přijímá vodu, takže můžete potřebovat pokaždé jiné množství.
Těsto necháme asi hodinu kynout na teplém místě, přikryté potravinářskou folií a utěrkou, aby nám neoschnulo.
Hromadu těsta rozdělíme asi na 26 kousků, zhruba stejně velkých. Z těch válíme dlouhé úzké hady a tvarujeme různé kousky – spirálky, šneky, provazy, cokoliv nás napadne.
Na plechu necháme dokynout, asi čtvrt hodinky. Potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečení trvá asi 20 minut. Jidáše musí být pěkně zlatavé.
Nejchutnější jsou čerstvé, pokapané medem a trochou másla.
Dobrou chuť přeje Elly.