Jste fanoušci smaženého květáku nebo květákového koláče?
Květák je moje oblíbená zelenina. Do polívky, do koláče, smažený, pečený, na placičky. Miluju ho! A léto je jeho sezóna. Máte jeden před sebou? Chybí nápad, co s ním?
Nabízím vám oblíbenou klasiku – smažený květák. Ten je totiž dokonalý! Já ho miluju v kombinaci s novými bramborami a domácí tatarkou z Thermomixu. Nebo můžete zkusit můj květákový koláč.
A co je ideální? Zkombinovat obě květákové pochoutky, připravit si k nim čerstvý hlávkový salát a výbornou přílohu. Letní oběd je na světě.
Smažený květák, v trojobalu, není žádnou novinkou. Navíc není ani potřeba jej nijak vylepšovat. Jednoduše obalíte v mouce, vajíčku a strouhance, usmažíte ve vyšší vrstvě oleje a odložíte na ubrousek, který vsaje přebytečnou mastnotu. Žádná velká věda.
Moc práce vám nedá ani jednoduchý a poměrně zdravý květákový koláč. Nebo spíš zapečený květák s jogurtem. Hotovo za chvíli a velká dobrota!
Omluvte divné fotky. Je to archivní recept…
Potřebujete
- 1 květák
- 250 g bílého jogurtu
- 3 vejce
- 150 g oblíbeného sýra
- sůl a pepř
Květák rozeberte na růžičky a uvařte v osolené vodě. Jen velice lehce, dokřupava. Sceďte a nasypejte do větší mísy. Lehce rozmačkejte vidličkou.
Do mísy přidejte jogurt, vejce a najemno nastrouhaný sýr. Promíchejte a dochuťte solí a pepřem, ideálně ještě čerstvými zelenými bylinkami. Kdo nemůže žít bez masa, může přidat na kostičky nakrájenou šunku nebo uzené maso.
Směs dejte do zapékací formy vymazané trochou másla a dejte zapéct do trouby. Pečte na 170 °C, 40 minut.
Ihned podávejte. Ale výborný je také zastudena.