Kančí kýta pečená na celeru, s čokoládovou omáčkou
Milujeme zvěřinu. Nedávno jsme pozvali rodinu bohyně Lenky na srnčí na smetaně a teď jsme si připravili kančí kýtu. Pořád jsem dumala, jak a s čím ji zkombinuji. Až jsem se trochu odvázala a nebála se přihodit do omáčky čokoládu. Ano, čtete správně. Čokoládu.
Maso, pečené pomalu s celerem a cibulí, bude jemné a křehké. Zajímavě dochucená omáčka z něj udělá opravdovou pecku, kterou si opravdu zamilujete.
Potřebujete
- 600 g kančí kýty (koupila jsem v Lidlu)
- celer – 1 menší nebo polovina většího
- 2 velké cibule
- 30 g kvalitní hořké čokolády
- 250 – 300 ml smetany ke šlehání
- sůl
- černý pepř
- pár lístků rozmarýnu
- slunečnicový olej
- tarhoňa
Cibuli i celer společně opečte na pánvičce na plotně, na trošce oleje, pěkně dozlatova. Poté nasypejte do pekáče, ve kterém budete péct maso. Já jsem použila velký litinový pekáč s poklicí.
Na uvolněné pánvičce opečte kančí kýtu vcelku, osolenou a opepřenou ze všech stran. Opečenou kančí kýtu přidejte k celeru a cibuli do pekáče, přidejte rozmarýn, přiklopte víkem a pečte v troubě vyhřáté na 120 °C, dokud nebude maso měkké.
Doba pečení záleží na tom, jaký velký kus kančí kýty máte. Ale bude to určitě nakolik hodin.
Měkkou kančí kýtu vyndejte z pekáče. Cibuli a celer dejte do mixéru, přidejte smetanu a rozmixujte dohladka. V horké omáčce nechejte rozpustit na kostičky nalámanou čokoládu. Ještě můžete společně pár minut provařit.
Podávejte s čím máte chuť. My jsme zvolili tarhoňu, protože v poslední době patří mezi naše oblíbené přílohy.
Dobrou chuť přeje Elly.