Kančí kýta s bramborovo-dýňovým pyré
Podzim je pro přípravu pokrmů ze zvěřiny snad nejoblíbenějším obdobím.
Venku je (obvykle) hnusně a tak to láká k tomu nechat něco doma bublat pěkně pomalu na sporáku. Recept na kančí kýtu vznikl částečně dílem improvizace a včerejšího pečlivého studia knihy Culinaria Francie.
Potřebujeme
- 600 kančí kýty
- 2 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1,5 dl červeného vína
- 2 snítky rozmarýny
- 2 snítky tymiánu
- 3 lžíce rajčatového pyré
- 1 lžíce povidel
- sádlo
- sůl, pepř
Na pyré:
- brambory
- dýňové máslo
- máslo
- mléko
- sůl
Večer předem oloupeme jednu cibuli a kořenovou zeleninu, nakrájíme a osmažíme na sádle, zalijeme červeným vínem a vypneme sporák. Necháme marinádu vychladit a vložíme do ní maso.
Druhý den nakrájíme druhou cibuli a ve velkém litinovém hrnci osmažíme. Maso vyndáme z marinády , přidáme k cibuli a zprudka osmažíme ze všech stran. Zalejeme marinádou, přidáme sůl, pepř, rajčatový protlak a povidla. Pečlivě promícháme a dolejeme vývarem, nebo vodou, tak aby bylo maso ponořené.
Dáme péci do předehřáté trouby na 180°C na 1,2 – 2 hodiny. Jakmile je maso měkké vyndáme jej z výpeku a ten rozmixujeme.
Podáváme s bramborovo-dýňovou kaší. Brambory osolíme, uvaříme. Vodu slejeme a brambory rozšleháme společně s dýňovým máslem (tentokrát jsem přidala to s chilli) a trochou mléka.
Recept na dýňové máslo najdete tady