Karlovský gastrofestival startuje už dnes!
Svátek všech labužníků a milovníků (nejen) valašské kuchyně. Má být krásný víkend, ideální pro procházku v údolí Léskové. My se už nemůžeme dočkat. Potkáme se tam?
To je Karlovský gastrofestival, jedinečná gastronomická událost ve Velkých Karlovicích. Čím se liší od jiných food festivalů? Proč je tak jedinečný a nemůžete si ho nechat ujít? Čtěte v našem článku.
Nabízím vám pár fotografií ze dvou ročníků – 2011 a 2013. Pokaždé bylo nádherné počasí, sluníčko a celkem teplo. Jeden rok nám celá neděle propršela, ale přesto bylo na gastrofestivalu skvěle. Letos jsem připravená zdokumentovat pro vás všechno pořádně, tak se těšte. Hned po víkendu nabídnu obsáhlou fotoreportáž a třeba vás nalákám na další ročník.
Jsme gastronomií posedlá rodina. Kromě toho, že si užíváme vaření doma, tak i rádi chodíme do restaurací a na všechny možné akce, které se týkají jídla. Byli jsme na všech známějších festivalech jídla, ale i na těch malých, neznámých. Po letech, kdy gastronomie opravdu táhne a podobné akce navštěvuje čím dál více lidí, jsme už přestali jezdit na Prague Food Festival. Nebaví nás stát hodinové fronty, prodírat se davy lidí a nakonec se nemít s jídlem kam posadit.
O to více si užíváme drobné akce a z těch větších jsme si „nechali“ už jen Karlovský Gastrofestival ve Velkých Karlovicích. Tahle akce je totiž ta nejlepší, kterou můžete navštívit a užít si ji. Nejen díky výbornému jídlu, ale také díky prostředí, ve kterém food festival probíhá.
Poprvé jsme Karlovský Gastrofestival navštívili v roce 2011. V té době se na něj jezdilo podívat výrazně méně lidí než třeba v loňském roce, kdy na něj zavítalo 29 tisíc návštěvníků. Už tehdy nám učovarovalo, jakou cestou se organizátoři rozhodli jít. A to doslova. Protože v tomhle případě platí rčení, že cesta je cíl.
Hlavním lákadlem celého festivalu je totiž Gastro tour. Procházka údolím Léskové, dlouhá asi 3,5 km, s mnoha zastávkami na výborné jídlo. Vstup na festival je úplně zdarma. Platíte pouze za jídlo, které si u jednotlivých zastávek koupíte. Jednotným festivalovým platidlem je gastroš. Jeden gastroš vás bude stát 20 Kč a můžete si je koupit na několika místech v celém areálu.
Lákadlem pro návštěvníky je každá z gastro zastávek. Vaří na nich místní i hostující kuchaři (například v Chaloupkách U Pařízků si můžete pochutnat na menu Jana Punčocháře z Grand Cru). Každé místo má své festivalové menu a každý si tak najde něco, co ho naláká k ochutnání.
Zažili jsme jak nádherné počasí, krásný barevný podzim a teplo, tak ročník, kdy celou neděli pršelo. I přesto jsme si festival užili. Ochutnali jsme zde své první ústřice, užili si pochoutky z pravé valašské zabíjačky a shlédli nejednu kuchařkou show.
Novinkou letošního ročníku je umístění bankomatu. Takže komu pochybí peníze na zakoupení gastrošů, může si v klidu doplnit hotovost.
I letos můžete nakoupit kvalitní speciality na farmářském trhu. Výběr prodejců je podrobený přísné kontrole a tak tady najdete jen ty nejlepší, zaručeně poctivé, výrobky. Nakupovat můžete u téměř padesáti různých stánků, nejen českých prodejců.
Kromě ochutnávek dobrého jídla, můžete navštívit některou z mnoha kuchařských show, které budou zaměřeny například na výrobu domácích těstovin, dobrot z čokolády, úpravu mořských plodů či správnou přípravu kávy. Kdo rád fotí, tak se může zúčastnit workshopu firmy Nikon – Jak fotografovat jídlo (na ten se já těším velice).
Oblíbeným zpestřením je frgálová manufakturu v Gril srubu Razula. Pod vedením profesionálních pekařek Resortu Valachy si můžou děti i dospělí vyzkoušet jak se vyrábí pravý valašský frgál a výsledek své práci si odvézt domů.
Velkým lákadlem pro náročné gurmety bývají tradičně galavečeře, které probíhají v hotelech Lanterna a Horal.
Každý rok tyto večeře připravují kuchařské osobnosti s prestižní michelinskou hvězdou. Letos to bude úžasný Pavel Pospíšil, první Čech, který toto ocenění získal. Ten bude vařit v sobotu večer a v neděli oběd v restauraci Vyhlídka na hotelu Lanterna
Páteční večer bude patřit galavečeři místního šéfkuchaře Pavla Václavíka, na skvělém menu si můžete v sobotu večer pochutnat také na hotelu Horal, kde bude vařit tým šéfkuchaře Jaroslava Orsága.
Zapomenout nesmím ani na soutěž o nejlepší frgál, která probíhá v neděli. V porotě zasedne letos mimojiné herec Jan Budař.
Nechybí ani spousta zábavy pro děti, mezi jednotlivými zastávkami se můžete svézt vláčkem, autobusem nebo kočárem s koňmi. Já ale doporučuji projít si celou trasu pěkně pěšky. Nejen, že je tady opravdu nádherné. Ale příjemným bonusem je fakt, že po cestě vytrávíte 🙂
My se na Karlovský Gastrofestival chystáme v sobotu a už se nemůžeme dočkat.
Co vy? Přidáte se?
Bližší informace najdete na webu Karlovský gastrofestival.
Krásné zážitky přeje Elly.