Kávové cupcaky s jemným krémem
Někdy se vám podaří získat náhodou tak úžasnou věc, jakou byste ani náhodou neobjevili.
Takovým způsobem se ke mně dostala krásná vanilková sada od Manufaktury. Kromě kosmetických úžasně voňavých doplňků, obsahoval balíček také vanilkový čaj a vanilkovou kávu. Po otevření sáčku s kávou jsem se nemohla nabažit a načichat. A hned jsem si ji také uvařila. Neskutečná pochoutka!!!
A hned po prvním doušku se začal rodit v hlavě plán na dokonalý dezert – mé nejoblíbenější cupcaky. S mou příchutí mého oblíbeného nápoje – kávy. Nikdy dlouho nedumám a nepřemýšlím, ale pouštím se po hlavě do práce. Uvařila jsem silnou vanilkovou Manufaktura kávu a pustila se do práce.
Recept je vydolovaný z archivu starých Bohyní a stojí za zveřejnění. Protože byl fakt úžasný. Vanilkovou řadu už v Manufaktuře neseženete. Použijte proto kvalitní čerstvě namletou kávu podle vaší chuti.
Potřebujete
- 150 g změklého másla
- 150 g cukru krystal
- 180 g hladké mouky
- 3 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 30 ml velice silné kávy
- trocha mleté kávy
KRÉM
- 125 g změklého másla
- 250 g cukru moučka
- 30 ml velice silné kávy
- trocha mleté kávy (asi 1/2 lžičky)
- 1 vanilkový lusk
- čokoládová kávová zrna na ozdobu
- čokoládové hoblinky
- papírové košíčky
Postup
Předehřejeme si troubu na 180 °C.
Změklé máslo vymícháme šlehačem, spolu s cukrem a vejci. Vznikne krásně krémová, nadýchaná žlutá hmota, kterou u nás doma všichni rádi ulizují. V misce smícháme sypké suroviny – mouku, sůl a prášek do pečiva. Je důležité řádně směs promíchat, aby se kypřící prášek dostal do celého těsta.
Smícháme sypké suroviny se sladkým žlutým základem, přidáme vlažnou silnou kávu a vanilkový extrakt. Opět důkladně promícháme a úplně nakonec přisypeme asi dvě až tři lžičky mleté vanilkové kávy. Je to dobré nejen pro vůni a chuť, ale také to krásně vypadá.
Těsto naplníme asi do 3/4 papírových košíčků, které jsme vložili ještě do plechové formy na muffiny. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi 15 až 20 minut.
Z uvedeného množství těsta máme asi 16 kousků.
Upečené základy na cupcaky necháme úplně vychladnout a připravíme si krém. Ten je velice sladký, ale to už u tohoto druhu dezertů bývá. Nesmíte se jimi prostě přeplácat a spokojit se s jedním či dvěma kousky.
Změklé máslo vyšleháme s cukrem a silnou kávou, také se semínky z jednoho vanilkového lusku a s mletou kávou. Necháme ještě vychladit v lednici. Naplníme do zdobícího sáčku a nanášíme na vychladlé cupcaky. Povrch ještě dozdobíme čokoládovým kávovým zrnkem a čokoládovými hoblinkami.
Dobrou chuť přeje Elly.