fbpx
Hlavní jídla,  Recepty,  Testování

Klasické zapékané brambory

Někdo je zná pod názvem „francouzské“, jiný zase jen jako „zapékané“. Snadný tradiční recept.

DSC_1290

Venku je horko. Ale fakt velké horko. Vlastně se nám ani moc nechce jíst. Hlavně se nám nechce vařit. Tak vymýšlíme většinou studená jídla, saláty a různé rychlovky. Zapečené neboli francouzské brambory jsou jídlem, které jsem milovala už jako dítě. A miluji je dodnes. Práce s nimi moc není. Hlavně když máte moc dobré rané brambory, které vaříte i se slupkou.

Jako „kus masa“ se používá třeba uzené maso nebo klobáska, případně kabanos. Já jsem použila naše oblíbené špekáčky z Lidlu.

Potřebujeme

  • 600 g nových brambor
  • 600 g kvalitních špekáčků (klobásky, uzeného masa, anglické slaniny…)
  • 5 vajec
  • 200 ml smetany
  • 150 g dobrého sýra
  • trochu hořčice (asi 2 lžíce)
  • sůl a pepř
  • tuk a strouhanku na vymazání a vysypání pekáče

Postup

Brambory dobře očistíme a uvaříme v osolené vodě téměř doměkka. Scedíme a nakrájíme na plátky. Špekáčky nakrájíme na kolečka.

DSC_1283

Velký pekáč vymažeme trochou oleje nebo másla a vysypeme strouhankou. Naskládáme do něj vrstvy brambor a špekáčků. Když se nám opravdu hodně nechce, můžeme do pekáče obě promíchané suroviny jednoduše nasypat. Nevadí.

DSC_1285

Vejce rozšleháme se smetanou, ochutíme solí, pepřem a hořčicí. Najemno nastrouhaný sýr můžeme přimíchat do této směsi nebo jím můžeme brambory jen posypat. Jak se nám chce.

DSC_1286

Zapečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, přibližně 20 minut. Hotové jsou brambory v okamžiku, kdy smetana s vejci ztuhnou a sýr na povrchu zezlátne.

Při přípravě tohoto receptu jsem testovala nože Sambonet, které můžete za body získat s Albertu. Jsou velice lehké a dobře se drží v ruce. Na první pohled a zkoušku jsou super, jsem zvědavá jak dlouho vydrží v dobrém stavu. Zatím spokojenost 🙂 A za dobré peníze (+ body).

Dobrou chuť přeje Elly.