Klasické zapékané brambory
Někdo je zná pod názvem „francouzské“, jiný zase jen jako „zapékané“. Snadný tradiční recept.
Venku je horko. Ale fakt velké horko. Vlastně se nám ani moc nechce jíst. Hlavně se nám nechce vařit. Tak vymýšlíme většinou studená jídla, saláty a různé rychlovky. Zapečené neboli francouzské brambory jsou jídlem, které jsem milovala už jako dítě. A miluji je dodnes. Práce s nimi moc není. Hlavně když máte moc dobré rané brambory, které vaříte i se slupkou.
Jako „kus masa“ se používá třeba uzené maso nebo klobáska, případně kabanos. Já jsem použila naše oblíbené špekáčky z Lidlu.
Potřebujeme
- 600 g nových brambor
- 600 g kvalitních špekáčků (klobásky, uzeného masa, anglické slaniny…)
- 5 vajec
- 200 ml smetany
- 150 g dobrého sýra
- trochu hořčice (asi 2 lžíce)
- sůl a pepř
- tuk a strouhanku na vymazání a vysypání pekáče
Postup
Brambory dobře očistíme a uvaříme v osolené vodě téměř doměkka. Scedíme a nakrájíme na plátky. Špekáčky nakrájíme na kolečka.
Velký pekáč vymažeme trochou oleje nebo másla a vysypeme strouhankou. Naskládáme do něj vrstvy brambor a špekáčků. Když se nám opravdu hodně nechce, můžeme do pekáče obě promíchané suroviny jednoduše nasypat. Nevadí.
Vejce rozšleháme se smetanou, ochutíme solí, pepřem a hořčicí. Najemno nastrouhaný sýr můžeme přimíchat do této směsi nebo jím můžeme brambory jen posypat. Jak se nám chce.
Zapečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, přibližně 20 minut. Hotové jsou brambory v okamžiku, kdy smetana s vejci ztuhnou a sýr na povrchu zezlátne.
Při přípravě tohoto receptu jsem testovala nože Sambonet, které můžete za body získat s Albertu. Jsou velice lehké a dobře se drží v ruce. Na první pohled a zkoušku jsou super, jsem zvědavá jak dlouho vydrží v dobrém stavu. Zatím spokojenost 🙂 A za dobré peníze (+ body).
Dobrou chuť přeje Elly.