Kolečkový chleba
Chleba, který si zamilovala celá naše rodina. Holky proto, že je „kolečkový“ a my pro jeho chuť a to jak dlouho vydrží nádherně vláčný.
Potřebujeme na dva bochníčky (kolečka):
Kolečkový startér:
- 10 g instantních kvasnic
- 200 ml vody
- 100 g hladké mouky
Těsto:
- 180 g vařených vychladlých brambor rozmačkaných na kaši
- 580 g mouky (hladké, nebo různých směsí světlé a tmavé chlebové v poměru jaký máte rádi jen doporučuji nepoužívat moc žitné)
- 200 ml vody
- 45 g medu
- 15 g soli
Postup
Začneme večer tak, že si vytvoříme startér kolečka : v misce smícháme ingredience na startér a necháme zakryté v ledničce přes noc.
Ráno smícháme všechny další ingredience a přidáme startér. Chvíli hněteme v robotu , či ručně, dle toho jak je vybavena vaše domácnost.
Necháme kynout asi 1,5 hodiny.
Těsto vyklopíme na pomoučený vál a vytvoříme bochánky. Shora pomoučíme a uprostřed uděláme díru. Vytvořený kruh přesuneme na plech, shora nařízneme a necháme ještě asi 20 minut kynout.
Pečeme v troubě vyhřáté na 225 °C asi 40 minut.
Dobrou chuť přeje Lenka.