fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Králík pečený na šalotce a česneku

Zábavná scénka ze série Slunce, seno… je už legendární. Zase králík! Králík býval dříve na stole velice často. Králíci se chovali snad u každého rodinného domku. I my jsme měli, samozřejmě. Po revoluci se lidi pomalu vykašlali jak na nějaké velké pěstování zeleniny, tak na chování králíků. A tohle skvělé maso trochu ztratilo na popularitě. V současné době je zase in a patří i mezi naše oblíbené pochoutky.

Záleží samozřejmě také na tom, jak si králíka připravíte. Výborný je se smetanou, kořenovou zeleninou nebo na česneku. My jsme s ním dnes upekli skvělou šalotku, česnek a doplnili ho křupavými žampiony.

Ale já ho fakt můžu na všechny způsoby. Jak to máte s králíkem vy?

Potřebujete

  • 1 králíka nebo 4 králičí stehna (ideálně samozřejmě domácí chov)
  • 12 šalotek
  • 8 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý tymián (když nemáte, tak samozřejmě sušený stačí)
  • 250 ml smetany ke šlehání

na žampiony

  • 300 g žampionů
  • sůl
  • pepř
  • tymián (opět raději čerstvý)
  • kus másla

jako příloha

  • ideálně bramborové noky, šulánky nebo špecle
  • zelené bylinky – petržel, pažitka, medvědí česnek

Králíka nebo králičí nohy ochuťte solí a pepřem, ze všech stran i zevnitř. Míru nechám na vás. U nás se teď solí méně, kvůli Žof a už jsme si na to zvykli všichni…

Šalotky pouze oloupejte a překrojte na půl. Česnek neloupejte, jen zbavte těch suchých, šustivých částí.

Do pekáče dejte králíka, kolem dejte šalotky a neloupané stroužky česneku. Posypejte tymiánem.

Přilijte asi 150 ml vody. Přiklopte víkem.

Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C, asi hodinu. Záleží i na velikosti králíka. Občas otevřete a přelijte králíka výpekem.

Až bude maso hotové, zalijte vše v pekáči smetanou a nechejte ještě 10 minut dopéct v troubě.

Do žampionů se pusťte až budete dávat do trouby maso se smetanou. Stačí to. Ty nakrájejte na tenké plátky a vsypejte na pánev s rozehřátým máslem. Opékejte, aby byly pěkně tmavé, lehce křupavé. Ochuťte je solí, pepřem a tymiánem.

Ideální příloha jsou bramborové noky nebo něco podobného. Ty si můžete připravit doma, nebo koupit chlazené či mražené v obchodě.

Noky stačí vsypat na rozehřátou pánvičku s trochou oleje a opéct dokřupava. Poté je sundejte z plotny a vsypejte do nich nasekané bylinky.

Na talíři podávejte přílohu, maso a opečené žampiony, lehce přelité smetanovým výpekem z králíka.

Dobrou chuť přeje Elly.

Nádherný talíř je od Lovetoeat – plates.