Králík pečený na šalotce a česneku
Záleží samozřejmě také na tom, jak si králíka připravíte. Výborný je se smetanou, kořenovou zeleninou nebo na česneku. My jsme s ním dnes upekli skvělou šalotku, česnek a doplnili ho křupavými žampiony.
Ale já ho fakt můžu na všechny způsoby. Jak to máte s králíkem vy?
Potřebujete
- 1 králíka nebo 4 králičí stehna (ideálně samozřejmě domácí chov)
- 12 šalotek
- 8 stroužků česneku
- sůl
- pepř
- čerstvý tymián (když nemáte, tak samozřejmě sušený stačí)
- 250 ml smetany ke šlehání
na žampiony
- 300 g žampionů
- sůl
- pepř
- tymián (opět raději čerstvý)
- kus másla
jako příloha
- ideálně bramborové noky, šulánky nebo špecle
- zelené bylinky – petržel, pažitka, medvědí česnek
Králíka nebo králičí nohy ochuťte solí a pepřem, ze všech stran i zevnitř. Míru nechám na vás. U nás se teď solí méně, kvůli Žof a už jsme si na to zvykli všichni…
Šalotky pouze oloupejte a překrojte na půl. Česnek neloupejte, jen zbavte těch suchých, šustivých částí.
Do pekáče dejte králíka, kolem dejte šalotky a neloupané stroužky česneku. Posypejte tymiánem.
Přilijte asi 150 ml vody. Přiklopte víkem.
Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C, asi hodinu. Záleží i na velikosti králíka. Občas otevřete a přelijte králíka výpekem.
Až bude maso hotové, zalijte vše v pekáči smetanou a nechejte ještě 10 minut dopéct v troubě.
Do žampionů se pusťte až budete dávat do trouby maso se smetanou. Stačí to. Ty nakrájejte na tenké plátky a vsypejte na pánev s rozehřátým máslem. Opékejte, aby byly pěkně tmavé, lehce křupavé. Ochuťte je solí, pepřem a tymiánem.
Ideální příloha jsou bramborové noky nebo něco podobného. Ty si můžete připravit doma, nebo koupit chlazené či mražené v obchodě.
Noky stačí vsypat na rozehřátou pánvičku s trochou oleje a opéct dokřupava. Poté je sundejte z plotny a vsypejte do nich nasekané bylinky.
Na talíři podávejte přílohu, maso a opečené žampiony, lehce přelité smetanovým výpekem z králíka.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nádherný talíř je od Lovetoeat – plates.