Králík pečený se zeleninou
Králík patří mezi má oblíbená jídla. Jak to máte vy?
Dříve patřil králík mezi běžná jídla téměř v každé české domácnosti. Na vesnici snad každá rodina chovala králíky. Nemusím asi připomínat známou scénu ze série „Slunce, seno…“, kde se dozvíme, že „už králíka ani Piňďa nežere“ 😀
Přináším vám další vyzkoušený recept do sbírky. Je jednoduchý a můžete ho kombinovat s mnoha přílohami. Bude výborný, když k němu přidáte brambory, noky nebo klidně rýži či těstoviny. Nechybí u něj lehká omáčka a hromádka zeleniny.
Králičích receptů není nikdy dost. Králičí maso je jemné, chutné a zdravé. Když ho správně připravíte, aby nebyl vysušený, a zvolíte k němu dobře suroviny, se kterými ho zkombinujete, určitě si pochutnáte. Jako my na našem dnešním receptu.
Potřebujeme
- 1 králík
- 5 větších nebo 10 menších mrkví
- 1 pórek
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 4 bobkové listy
- 200 ml smetany
- sůl a pepř
Králíka omyjte a osušte. Ze všech stran, i zevnitř osolte a opepřete.
Mrkev oloupejte. Větší kusy překrojte podélně na čtvrtiny. Menší můžete nechat vcelku. Pórek překrojte také na čtvrtiny, použijte bílou i zelenou část. Cibuli oloupejte a nakrájejte na osminky. Všechnu zeleninu dejte do pekáčku a lehce osolte a opepřete.
Na zeleninu položte králíka. Stroužky česneku oloupejte a nakrájejte na plátky. Ty rozházejte po zelenině, dejte i dovnitř králíka a na králíka. Stejně tak bobkové listy. Přiklopte horním dílem pekáčku a dejte do trouby vyhřáté na 150 °C.
Pečte asi hodinu a půl. Záleží na velikosti králíka. Občas otevřete pekáč, podlijte a zkontrolujte. Až je maso měkké, zalijte smetanou a ještě patnáct minut dopečte na vyšší teplotu – 180 °C. Odkryjte a přelijte králíka výpekem se smetanou. Pečte pět minut odkryté.
Podávejte spolu se zeleninou, omáčkou a vybranou přílohou.
Dobrou chuť přeje Elly.