Křehké tartaletky se slaným karamelem a čokoládou
Jeden z mých nejoblíbenějších dezertů vůbec. Jak na přípravu, tak na jídlo. Miluju ten jednoduchý nápad, snadný korpus, který si naplníte čím chcete. Buď krásně jemnou čokoládou, vanilkovým krémem, našlehaným mascarpone, šlehačkou, hromadou ovoce…
Důležité je, mít ten správný recept na korpus. Aby pěkně křupnul, voněl po poctivých surovinách, ale zároveň musí být měkký, ne tvrdý. A já doufám, že jsem ten správný recept za roky pečení tartaletek, už vychytala.
Proč používám Heru spolu s máslem? Ve francouzských kuchařkách Julia Child píše, že když chcete správně křupavé, ale ne tvrdé křehké koláčové těsto, používejte kombinaci rostlinného tuku a másla. Já s Herou peču často a ráda a mám dokonce vyzkoušené tartaletky pouze z máslové Hery. Jsou výborné!
Používám dvě verze křehkého koláčového těsta. Jedno s vejci a jedno pouze se žloutky. Obě dvě můžu vřele doporučit.
Ráda bych vás také upozornila na překrásný talíř, který vidíte na fotkách. Dostala jsem ho od lovetoeat-plates . Jejich výrobky si můžete prohlédnout tady. Miluju jejich talíře a chystám se objednat i velké misky.
Křehké koláčové těsto se žloutky
- 100 g změklé Hery máslová příchuť
- 200 g másla
- 200 g cukru moučka
- 400 g hladké pšeničné mouky (používám Pernerku)
- 4 žloutky
- špetka soli
Křehké koláčové těsto s vejci
- 500 g hladké pšeničné mouky
- 250 g cukru moučka
- 250 g vychlazeného másla
- 2 vejce
- Kůra z 1 citronu
Těsto na košíčky si připravte den předem. Pěkně se tak uleží v lednici.
Všechny suroviny smíchejte v robotu a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Podle potřeby můžete přisypat trochu mouky. Pokud bude těsto moc suché, kápněte do něj malinko studené vody.
Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a dejte do lednice.
Na druhý den těsto vytáhněte a vmačkejte do připravených formiček na košíčky.
Těsto můžete také vyválet na plát, vykrajovat kolečka a ty vmáčknout do formiček. Já preferuji válení. Ideální je, když má těsto všude stejnou výšku a tu mám ráda u tartaletek 3 – 4 mm. A protože se mi fakt nechce těsto měřit, tak mám doma dva válečky, na kterých si nastavím jak vysoké chci těsto a ty mi výšku těsta pohlídají.
Jeden váleček je delší a jdou u něj nastavit dvě tloušťky těsta – 3 a 5 mm. Ten používám ráda nejen na těsta, ale také na fondan.
Druhý váleček můžete nastavit na 0 mm (použijete třeba na nudle), 2 mm, 4 mm, 6 mm nebo 8 mm. Podle toho co zrovna pečete.
Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C, 10 – 15 minut. Podle velikosti košíčků se řídí i čas pečení. Těsto zezlátne, nesmí moc ztmavnout.
Košíčky vyklepněte a nechejte vychladnout.
karamel
- 2 hrnky cukru krupice
- 200 g smetany ke šlehání
- 200 g másla
- 1 až 2 lžičky soli
- 200 g čokolády
- 200 g smetany ke šlehání
Připravte si karamel.
Do velkého hrnce s nepřilnavým povrchem dejte cukr. Ideální bude, když bude hrnec nižší, ale velký. Je to proto, aby se cukr pálil na velké ploše. Zapněte plotnu a nechejte cukr pomalu rozpouštět. Stačí střední, lehce vyšší teplota. Nepouštějte plotnu naplno. Karamel by se spálil. Zdá se vám, že cukr tmavne příliš rychle?
Uberte teplotu.
Až je téměř všechen cukr rozpuštěný a začne tmavnout, promíchejte karamel vařečkou. Není se čeho bát. Některé recepty radí nemíchat, ale raději mějte v karamelu hrudky (které se stejně rozpustí) než mít karamel spálený.
Mimo plotnu dejte do karamelu máslo. Začne to prskat, tak pozor! Promíchejte a vmíchejte horkou smetanu. Vraťte na plotnu a na mírnou teplotu spolu vařte, dokud se nerozpustí případné hrudky. Hotovo? Nechejte chvíli stranou, trochu vychladnout. Ochuťte solí. Nejprve jen jednou lžičkou. Ochutnejte a potom podle chuti přidejte ještě další sůl. Aby vám chuť slaného karamelu byla příjemná.
Lžící plňte připravené košíčky. Ale jen do poloviny. Některé můžete naplnit celé. Dejte vychladit do lednice, dokud karamel neztuhne.
Ty, které jste naplnili do poloviny, musíte ještě zalít čokoládou. V hrnci na plotně přiveďte k varu smetanu. Sundejte z plotny a nalámejte do ní čokoládu. Nechejte pět minut stát a poté promíchejte metličkou, až vznikne hladký čokoládový krém. Tím zalijte tartaletky do poloviny naplněné karamelem.
Povrch tartaletek můžete ozdobit ořechy, čokoládou, ovocem…
Tartaletky chutnají nejlépe, když je necháte alespoň 24 hodin odležet.