Krémová houbová polévka s křupavými krutony
Houbové polévky jsou moje láska. Přes léto a podzim, když v lesech rostou, tak je máme k jídlu celkem často. Ale teď v zimě, kdy mám zásoby hub v mrazáku, tak si můžu tuhle polévku udělat taky kdykoliv.
Tak jestli máte houbové zásoby, uvařte si polévku se mnou.
Potřebujete
- 500 g lesních hub (může být směs)
- 1 cibule
- 4 brambory
- sůl a pepř
- kmín
- 200 ml zakysané smetany
- 50 g másla nebo sádla
na ozdobu
- 1 cibule
- několik hub
- křupavé krutony z toastového chleba nebo rohlíků
V hrnci rozehřejte sádlo nebo máslo, na kterém opečte nakrájenou cibuli. Tu můžete pokrájet na menší nebo větší kousky, jak chcete. Celá polévka se bude ještě mixovat. Opékejte asi pět minut a potom přidejte houby, pokrájené na silnější plátky.
Houby v hrnci opékejte asi deset minut. Míchejte. Ochuťte solí, pepřem a kmínem. Přidejte na malé kostičky nakrájené oloupané brambory. Osmahnuté houby a brambory zalijte vodou nebo, ještě lépe, zeleninovým vývarem. Použijte 1 litr. Promíchejte, ztlumte teplotu a pod pokličkou vařte asi půl hodiny.
Uvařeno. Odstavte hrnec z plotny a polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Zjemněte smetanou a ještě chvíli prohřejte.
Na trošce tuku opečte na půlkolečka nakrájenou cibuli a plátky hub. Ochuťte je solí a pepřem. Opékejte asi 10 minut.
Polévku ozdobte houbami s cibulí a křupavými krutony. Ihned podávejte.