fbpx
Polévky,  Recepty

Krémová houbová polévka s křupavými krutony

Houbové polévky jsou moje láska. Přes léto a podzim, když v lesech rostou, tak je máme k jídlu celkem často. Ale teď v zimě, kdy mám zásoby hub v mrazáku, tak si můžu tuhle polévku udělat taky kdykoliv.

Tak jestli máte houbové zásoby, uvařte si polévku se mnou.

Potřebujete

  • 500 g lesních hub (může být směs)
  • 1 cibule
  • 4 brambory
  • sůl a pepř
  • kmín
  • 200 ml zakysané smetany
  • 50 g másla nebo sádla

na ozdobu

  • 1 cibule
  • několik hub
  • křupavé krutony z toastového chleba nebo rohlíků

V hrnci rozehřejte sádlo nebo máslo, na kterém opečte nakrájenou cibuli. Tu můžete pokrájet na menší nebo větší kousky, jak chcete. Celá polévka se bude ještě mixovat. Opékejte asi pět minut a potom přidejte houby, pokrájené na silnější plátky. 

Houby v hrnci opékejte asi deset minut. Míchejte. Ochuťte solí, pepřem a kmínem. Přidejte na malé kostičky nakrájené oloupané brambory. Osmahnuté houby a brambory zalijte vodou nebo, ještě lépe, zeleninovým vývarem. Použijte 1 litr. Promíchejte, ztlumte teplotu a pod pokličkou vařte asi půl hodiny.

Uvařeno. Odstavte hrnec z plotny a polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Zjemněte smetanou a ještě chvíli prohřejte.

Na trošce tuku opečte na půlkolečka nakrájenou cibuli a plátky hub. Ochuťte je solí a pepřem. Opékejte asi 10 minut.

Polévku ozdobte houbami s cibulí a křupavými krutony. Ihned podávejte.