Hustá krémová polévka z pečené mrkve
Zamilovala jsem se do pečené mrkve. Peču ji pomalu, nakonec zvýším teplotu a ještě dopékám rychle 🙂 Potom ji podávám k masu, k zelenině, s quinoou, rýží. Dá se perfektně rozmačkat pro Žofii, když ji neosolím a také do pomazánek. Dnes jsem ji navíc použila do výborné krémové polévky.
Kromě několika pečených mrkví jsem do polévky dala pár brambor a mražený dýňový polévkový mix Bonduelle. Mraženou zeleninu i plechovky Bonduelle mám moc ráda a používám je už dlouho. Polévkové mixy jsem testovala pro magazín Žena-in.cz a získaly si mě na první ochutnání.
Nejdříve jsem vyzkoušela dýňový mix a schválně jsem do něj nic nepřidávala. Jen jsem směs osolila a opepřila, dolila vodu a dala vařit do Tefal Ultrablend Cook. Budu se opakovat, ale pro mě doma pomocník číslo jedna. Hlavně teď, když se Žof pustila do mixované zeleniny. Uvaří a hned rozmixuje, do naprosto nádherně krémové konzistence. Takže přesně takhle jsem uvařila krémovou polévku z mražené dýňové polévkové směsi. Na závěr jsem přidala ještě 150 ml smetany ke šlehání a ještě trochu promixovala. Vznikla výborná polévka, skvělé chuti, za pár minut. Na sáčku je uvedeno, že množství je pro tři osoby. My jsme se ze sáčku najedli celá rodina, tedy čtyři lidé.
Další můj pokus už spočíval ve větším experimentování. K polévkové dýňové směsi Bonduelle jsem přidala další suroviny.
Potřebujete
na pečenou mrkev
- 250 g mrkve
- 4 stroužky česneku
- 50 g másla
- sůl
- pepř
na polévku
- 3 střední brambory
- 1 sáček mražené dýňové polévkové směsi Bonduelle
- sůl
- pepř
- 100 ml smetany ke šlehání
Pečenou mrkev si připravte klidně den předem. Já jsem jí pekla kilo najednou a použila ji do jiného receptu, který už brzy zveřejním. Pečená mrkev se dá také zamrazit. Pak, když vám tahle polévka zachutná, ji nebudete muset péct pokaždé když na ni dostanete chuť.
Celé mrkve naskládejte do pekáčku. Ochuťte solí a pepřem. Kolem poházejte stroužky česneku. Neloupané! Můžete přidat i čerstvé bylinky – skvělý bude libeček, petržel… Zakryjte víkem.
Dejte péct do trouby vyhřáté na 150 °C. Pečte asi půl hodiny. Odklopte víko, poklaďte mrkev plátky másla, opět zavřete a dopečte doměkka.
Oloupejte brambory a nakrájejte na menší kousky.
Postup pro Tefal Ultrablend Cook
Brambory nakrájené na kousky, pečenou mrkev, nakrájenou na kousky a mraženou zeleninu, vsypejte do skleněné nádoby mixéru. Zalijte vodou tak, aby byla zelenina ponořená a zároveň nepřesáhněte značku maximálního naplnění. Přidejte sůl a pepř.
Zapněte program na polévky – soup. Trvá půl hodiny. Nejdříve se obsah mixéru uvaří, poté se automaticky zapne funkce mixování. Pár minut před koncem (na displeji svítí zbývající čas) přilijte do mixéru smetanu.
Postup do hrnce
Všechny nakrájené suroviny dejte namísto do mixéru, tak do hrnce na plotnu. Zalijte vodou tak, aby byly suroviny ponořené. Dochuťte. Vařte tak dlouho, dokud nebudou brambory měkké. Rozmixujte v mixéru nebo tyčovým mixérem.
Pro zjemnění přilijte smetanu, promíchejte a ještě minutu, dvě povařte.
Finále
Pár plátků mrkve, které nastrouháte škrabkou, opečte na kousku másla. Na té samé pánvičce opečte kostičky toastového chleba, dokřupava. Obojím ozdobte polévku.
Dobrou chuť přeje Elly.