Křupavé tyčinky pro děti i dospělé
Milujete tyčinky stejně jako my a naše děti? Tak si je s námi upečte. Máme pro vás vyzkoušený a velice snadný recept.
Milujeme všechny tyčinky. Klasické, bramborové, sýrové, tlusté, tenké, pekařské. Proto jsem s chutí vyzkoušela recept na domácí tyčinky, který mi dala kamarádka. S těstem se mi zpočátku nepracovalo příliš dobře, vytvarované tyčinky se smrskávaly na malé kousky. Stačilo je nechat chvíli odpočinout a potom už, před umístěním na plech, šly natáhnout bez problémů.
Takže jsem nadělala válečky, v rámci možností z nich vytvarovala (krátké) tyčinky a roztáhla je asi po deseti minutách.
Potřebujeme
- 250 ml vody
- 100 g sádla
- 1 vejce
- 2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička sušeného droždí
Postup
Všechny suroviny necháme umíchat a vykynout v domácí pekárně na program Těsto. Z vykynutého těsta oddělujeme kousky, které v ruce vyválíme na „hady“. Ty necháme na válu, pod utěrkou, odpočinout asi 10 minut. Poté tyčinky „natáhneme“ a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mákem, hrubou solí, kmínem, semínky, čímkoliv.
Pečeme na zhruba 180–200 °C, asi 15 minut. Řídíme se podle barvy tyčinek, které musí zezlátnout.
Dobrou chuť přeje Elly.