Krůtí stehna, pomalu pečená na pivu
Pivo jsem se naučila pít jako stará baba. Někdy tak v 35. V Praze, na nefiltrované Plzni. Do té doby jsem to zkoušela mnohokrát, ale asi nebyl ten správný čas. Dnes si ráda s chutí zajdu do naší Hospůdky na Pastevníku, na hřiště, kterou máme přes cestu. Každý měsíc tady má hospodský Jirka v nabídce speciály Volba sládků a ty mám nejraději. Ráda zkouším pokaždé něco jiného.
Pivo je ale také perfektní surovina do kuchyně. Nevěříte? Vyzkoušejte můj dnešní recept na krůtí stehna, která se budou péct bez vaší pomoci v troubě tak dlouho, až se maso bude rozpadat. Jemné, skvěle dochucené maso, s lahodnou omáčkou.
Do receptu jsem použila právě pivo z Volby sládků, temně hořký ležák z pivovaru Radegast. A právě na něm jsem upekla krůtí stehna.
Další suroviny? Není potřeba příliš kombinovat a přehánět. Z bylinek jsem zvolila zelenou petrželovou nať a čerstvý tymián ze zahrádky.
Potřebujete
- 2 celá spodní krůtí stehna
- sůl
- pepř
- čerstvý tymián
- zelená petrželová nať
- 500 ml kvalitního piva podle vlastního výběru
- 1 velká cibule
Krůtí stehna si omyjte, osušte, osolte ze všech stran a opepřete. Dejte je do velkého pekáče s víkem, ideálně litinového.
Posypejte bylinkami a podlijte pivem. Do piva přidejte najemno nakrájenou cibuli.
Pečte v troubě vyhřáté na 110-120 °C, asi 6 hodin, až se maso začne úplně rozpadat. Může to být dříve i později. Záleží na velikosti stehen.
Poté přidejte teplotu na 200 °C a dopékejte bez víka asi 15 minut.
Výpek s pivem můžete scedit a zredukovat prudkým varem v hrnci na plotně.
Podávejte ideálně se šťouchanými bramborami, bramborovou kaší nebo výborným domácím chlebem. Posypané křupavou cibulkou.
Dobrou chuť přeje Elly.