Podzimní oběd: Krůtí stehna s kapustičkami a dýní
Nějak se mi tady roztrhl pytel s testovačkami, knížkami a jinými nejídlo články. Tak to jdu napravit a šoupnu vám sem jeden opravdu dokonalý recept. Opakuji se, znova z hromádky „nemám čas stát celý den u plotny“. Vznikl podzimní recept plný barev a chutí.
Opět jsem na něm testovala svého nového pomocníka, pomalý hrnec CrockPot. Přes noc jsem v něm připravila výborný vývar ze dvou krůtích stehen. Maso se úplně rozsýpalo, bylo šťavnaté a moc chutné. Použila jsem ho dohromady s kapustičkami, oblíbeným jídlem pana Božského.
Potřebujete
- 2 pečené nebo vařené krůtí stehna (obrané maso)
- 150 g anglické slaniny
- 2 šalotky
- 500 g kapustiček
- 1 dýně sweet dumpling
- 3 lžíce balzamikového octa Bzenecké octy
- 2 lžíce medu
- sůl
- pepř
- troška slunečnicového oleje
Krůtí stehna máte hotová – upečené nebo uvařená. Tak je jen ohřejte ve vývaru nebo v troubě. Mezitím si připravte zbytek jídla.
Ve velké pánvičce rozehřejte trošku oleje. Stačí lžíce, dvě. Já používám teflonové pánvičky Tefal a tam není nikdy potřeba moc tuku. Na olej dejte opékat společně nadrobno nakrájené šalotky a na malé kousky nakrájenou slaninu. Opékejte tři, čtyři minuty.
Do pánve přidejte oloupanou, na malé kostky nakrájenou dýni. Kapustičky rozkrojte na poloviny a také přidejte do pánve.
Promíchejte a opékejte na střední teplotu deset minut. Obsah pánve osolte, opepřete a ochuťte balzamikovým octem a medem. Promíchejte, přidejte 1 dcl vody, přikryjte poklicí a na střední teplotu nechejte pět minut. Sundejte poklici, zvyšte teplotu a vyvařte přebytečnou vodu.
Podávejte na talíři a nahoru dejte obrané krůtí maso.
Dýně Sweet dumpling je krásná dýně, kterou můžete použít jako dýni okrasnou. Má příjemnou sladkou chuť a je velice vhodná k nadívání. Výsledek totiž moc pěkně vypadá. Dýni zpracovávejte oloupanou.
Dobrou chuť přeje Elly.