fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Kuřecí kari pro milovníky ostrých i neostrých chutí

Mám ráda asijskou kuchyni. Moc. A když vařím improvizovanou Asii, tak do všeho cpu čerstvý koriandr. Jen málokdy se řídím přesně receptem a to hlavně proto, že asijskými surovinami jsem zásobené jen po návštěvě brněnské vietnamské tržnice.
V běžných marketech něco málo seženete, ale rozhodně ne všechno, co potřebujete.

Při vaření tohoto exotického oběda jsem se opět inspirovala Nejbarevnější kuchařkou Kamily Rundusové. Ne všechny suroviny jsem však měla doma v zásobách, takže jsem lehce improvizovala. Na výslednou chuť to vliv nemělo a celá rodina si byla nadšená. Pokud máte rádi asijskou kuchyni, určitě budete spokojení i vy. Podle Kamu vařím moc ráda, ale na každodenní vaření to prostě není, pokud nemáte za rohem perfektně vybavený exotický obchod.

Ostrost jídla jsem řídila omáčkou sriracha, kterou si přidávají na talíři ti, kteří mají raději pálivé. Základní jídlo bylo kořeněné, ne ostré. Takhle je to ideální, když máte doma více strávníků s různou zálibou v ostrém jídle.

Potřebujete

  • 700 g kuřecích prsou nebo stehenních řízků
  • 250 g cherry rajčat
  • 250 g žampionů
  • 1 červená paprika (nepálivá)
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého zázvoru
  • 3 – 4 stroužky česneku
  • 2 stonky citronové trávy
  • 6 lžic rybí omáčky
  • kari koření (nebo kari pasta)
  • kurkuma
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • šťáva z 1/2 limety
  • 800 g kokosového mléka
  • olej
  • čerstvý koriandr
  • omáčka sriracha na dochucení na talíři (pro ty, kdo mají rádi ostrá jídla)

Zázvor a česnek zbavte slupky a nasekejte nožem najemno. Ve velké hluboké pánvi (ideální bude samozřejmě wok) si rozehřejte 2 lžíce oleje a zázvor i česnek na něm opečte. Přidejte 2 lžíce kari koření a lžíci kurkumy. Opět opékejte, asi minutu.

Zalijte polovinou kokosového mléka, důkladně promíchejte a nechejte pět minut společně provařit na mírnou teplotu. Přidejte najemno nasekanou citronovou trávu a kousky kuřecího masa. Zalijte zbytkem kokosového mléka. Vařte asi 5 minut.

Přidejte nakrájené žampiony, cherry rajčata a na kousky nakrájenou papriku. Vařte dalších 5 minut.

Dochuťte cukrem, částí rybí omáčky (ta jídlo osolí), trochou limetové šťávy. Promíchejte, 2 minuty provařte a ochutnejte. Podle chuti přidejte více rybí omáčky a limetové šťávy.

Když je chuť přesně taková, jakou chcete, vařte ještě 5 minut a podávejte s rýží. Ozdobte nasekaným čerstvým koriandrem.

Dobrou chuť přeje Elly, inspirovaná Nejbarevnější kuchařkou.