Kuřecí roláda s kozím sýrem a medvědím česnekem
S tímhle obědem jsem měla velký úspěch. A to i u dětí, které běžně nemají rády sušená rajčata. Kozí sýr naštěstí milují, medvědí česnek taky snesou a tak jsem se pustila do vaření. Aktuálně testuji moc velkou dobrotu. Kozí sýr ve slaném nálevu z gurmánské minimlékárny Bon Lait.
Tenhle super podnik jsem objevila teprve nedávno. První jsem od Bon Lait ochutnala jejich kozí a ovčí jogurt se slaným karamelem. Můžu je doporučit pro všechny, kdo mají rádi jemnou, nevtíravou a nepřeslazenou chuť jogurtů. Nemusí se bát ani ti, kdo se kozím produktům vyhýbají z důvodu typického kozího aromatu. V Bon Lait totiž používají mléko z francouzských koz a ovcí a důsledně dbají na čistotu a hygienu.
Jejich novinkou je kozí sýr ve slaném nálevu. Kostičky sýra v nálevu koupíte v kelímcích o váze 170 g. Je vyrobený z plnotučného kozího mléka francouzských plemenných koz, které jsou speciálně vyšlechtěny, aby dávaly mléko s minimálním kozím aroma. Kozí sýr Bon Lait ve slaném nálevu chutná jako velmi kvalitní sýr typu feta.
A já vám povím, že tenhle sýr milujeme doma „jen tak“. Vysypu ho do misky, do další misky připravím olivy, sušená rajčata, nějaké oříšky. A tohle je nejlepší zobání k televizi. Mám ho ráda také do salátu. Chutná skvěle, když nakrájím na kostičky pečenou červenou řepu, přidám rukolové listy a kostičky kozí sýra. Zakápnu krémovým balzamikem od Bzeneckých octů, trochou oliváče a hotovo.
Jenže pak mě přepadne chuť vařit…
Potřebujete
- 2 celá kuřecí prsa – motýlky
- 1 kelímek kozího sýra ve slaném nálevu Bon Lait
- cca 20 listů medvědího česneku
- 4 ks sušených rajčat naložených v oleji
- sůl
- pepř
- olej na opečení
a ještě k tomu
- 250 g žampionů
- 1 šalotka
- sůl
- pepř
- tymián
- kousek másla
- pár listů medvědího česneku na závěrečné posypání
Když dělám jakékoliv jídlo z kuřecího masa, snažím se kupovat celé kuře a spotřebovat ho. Na tuto roládu jsem však koupila pouze dva motýlky, které jsem zbavila hrudní kosti. Tu v současné době nejčastěji využívám na vaření pro Žofii nebo v dnešním receptu na malý vývar, kterým podlévám rolády. Takže ráno vykostím motýlky a hrudní kosti dám vařit do malého hrnce s malou mrkví, kouskem petržele, kořením a solí.
Vařím takhle asi hodinku a půl. Doporučuji i vám.
Vykostěné kuřecí prso ještě prořízněte, aby vznikla větší plocha a lehce rozklepejte. Osolte a opepřete z obou stran. Na kuřecí plátek naskládejte medvědí česnek. Asi tak 5 listů na každý kousek. Na medvědí česnek dejte kozí sýr, okapaný od nálevu a nakrájené jedno sušené rajče.
Zamotejte do rolády, připevněte párátky nebo svažte nití.
Dejte opéct na pánvičku s trochou rozpáleného oleje. Opečte ze všech stran, dozlatova. Poté zalijte vývarem, který jste si připravili z hrudních kostí.
Pod pokličkou duste doměkka, řekla bych tak 20 minut. Může to být i déle, pokud máte silné kusy masa.
Mezitím, co se dusí maso, připravte si ještě žampiony. Šalotku nakrájejte na drobno, žampiony na tenké plátky. V pánvičce rozehřejte máslo a na něj vsypejte žampiony i šalotku. Opékejte na vyšší teplotu, později můžete ztlumit na střední teplotu. Ochuťte solí, pepřem a tymiánem. Tence nakrájené žampiony stačí restovat asi pět, šest minut.
Hotové kuřecí rolády vyndejte z tekutiny na pánvičce. Prudkým varem zredukujte omáčku. Rolády nakrájejte našikmo, na plátky.
Podávejte s rýží, přelitou omáčkou, posypané žampiony a nasekaným čerstvým medvědím česnekem.
Náš tip: Až skončí sezona čerstvého medvědího česneku, použijte pesto z medvědího česneku, které vám vydrží až do další sezony. Případně maso potřete klasický česnekem a použijte špenátové listy.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nádherný talíř je od Lovetoeat – plates
Recept vznikl ve spolupráci s Bon Lait.