
Kuřecí stehna pečená na jablečném octu
Tvorba receptů pro Bzenecké octy je radost z mnoha důvodů. Jednak ocet do mé kuchyně jednoznačně patří a ty Bzenecké považuji za ty nejlepší, které u nás seženete. A taky mě baví, že jde o moravskou firmu.
Mám pro vás dnes recept, který jsem připravovala vloni a po tomhle kuřeti se u nás jen zaprášilo. Vyzkoušejte a pochopíte proč…
Potřebujete
- 4 kuřecí stehna
- 3 lžíce přepuštěného másla
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
- čerstvý tymián
- 2 středně velké šalotky
- 3 stroužky česneku
- 80 ml jablečného octa
- 150 ml kvalitního jablečného moštu (ideálně čerstvě vylisovaný)
- 2 lžíce hladké mouky (není nutná)

Ve velké pánvi s poklicí, kterou můžete použít nejen na sporák, ale i do trouby, dejte přepuštěné máslo a rozehřejte na plotně. Kuřecí stehna ze všech straň ochuťte solí a pepřem.
Opečte na rozehřátém přepuštěném másle. Z obou stran, dozlatova. Bude to z každé strany přibližně 5 až 10 minut. Až budou stehna opečené, vyndejte je z pánve a nechejte bokem na talíři. Místo nich na rozehřátou pánev vsypejte nahrubo nakrájenou šalotku a nasekaný česnek. Promíchejte a opékejte, dokud nezačnou zlátnout. V této chvíli vraťte do pánve i stehna, přidejte pár snítek čerstvého tymiánu.
Teď můžete ještě zasypat moukou, pro hustější omáčku. Není to však nutné.
Vlijte jablečný ocet i mošt a nechejte prudkým varem chvilku částečně odvařit. Přidejte asi 250 ml vody (když máte vývar, můžete i ten). Přiklopte poklicí a buď na střední teplotu duste na plotně nebo dejte do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečte nebo duste doměkka. Průběžně kontrolujte, občas otočte stehna, podle potřeby přilijte vodu nebo vývar.
Podávejte s brambory, bramborovou kaší nebo klidně s rýží. Úplně skvělé bude, když si k tomuto jídlu ještě uvaříte čerstvý jablečný kompot.
Článek vznikl ve spolupráci s Bzeneckými octy
