Kuřecí stehna pečená s voňavými lesními houbami
O víkendu se chystáme vyrazit do lesa a doufám, že budeme mít štěstí a přineseme si koš plný hub. Teď jsem chvíli nesledovala, jestli rostou nebo ne, tak se necháme překvapit. Většinou si z lesa aspoň něco málo doneseme.
Stačí nám to třeba na houbovou smaženici, polévku, těstoviny s houbami nebo tenhle super pekáček s kuřecím masem a houbami. Když byste měli hádat, co mě na tomhle receptu nejvíce baví, tak je jasné, že výborná chuť a také jednoduchost a rychlost receptu. Zase to moje šup šup a oběd je na stole.
Potřebujete
- 1 celé kuře, rozdělené na porce nebo 4 stehna
- 500 g hub (ideální jsou lesní, ale pokud nemáte, stačí žampiony)
- 2 cibule
- sůl
- čerstvě mletý černý kampotský pepř
- kmín
- čerstvý tymián nebo sušený tymián Avokádo
- máslo
Houby nakrájejte na větší kousky, cibuli na hrubší kostičky. Obojí dejte do pekáčku, zlehka vymazaného máslem. Ochuťte zhruba 1/3 lžičky soli.. Ještě okořeňte kmínem, tymiánem a pepřem.
Kuřecí kousky osolte a ochuťte kmínem, ze všech stran. Rozložte do pekáčku, na houby s cibulí. Zalijte 1 dcl vody a na kuře dejte pár kousků másla. Přiklopte víkem.
Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C. Prvních 20 minut pečte kuře kůží dolů (tou hezčí stranou). Po této době otočte a pečte dalších 10 minut přikryté. Na posledních 10 minut kuře pečte odkryté. Můžete péct také v Remosce, pěkně dozlatova.
Průběžně kuře přelévejte výpekem. Podle potřeby můžete přidat trochu vody.
Podávejte se zvolenou přílohou. Super je bramborová kaše, tarhoňa nebo rýže. Výborná bude ale i čerstvá bageta.
Dobrou chuť přeje Elly.