Květák zapečený s kešu oříšky
Přemýšlíte nad květákovým super receptem. Vyzkoušejte ten náš!
Smažený květák patří mezi neznámější úpravu květáku všude, kam se podíváme. Však je taky výborný. K němu nové brambůrky, trocha domácí tatarky a skvělá pochoutka je na světě.
Když chce ale květák zkusit trochu jinak, určitě si ho zapečte. Bude výborný a takováto úprava je velice snadná a rychlá. Můžete ho zapéct s bramborem, těstovinami, brokolicí, trochou sýra, kousky kuřecího masa. Jak vás napadne a s tím, co máte doma v zásobě.
Proč jíst květák?
Květák má vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Jeho konzumace vám může pomoci snížit riziko cévních onemocnění, podporuje trávení, snižuje riziko mrtvice. Podle některých studií jeho pravidelná konzumace snižuje riziko rakoviny prsu a prostaty.
Potřebujeme
- 1 velký květák
- 1 hrnek kešu oříšků
- 2 hrnky anglické slaniny
- 350 ml smetany
- sůl a pepř
- špetka muškátového oříšku
- 150 g goudy
Květák omyjte a osušte. Rozeberte na jednotlivé růžičky. Naskládejte do připraveného pekáčku.
Slaninu nakrájejte na kostičky a nasypejte na květák. Vsypejte i kešu oříšky. Část jich můžete nasekat, část nechat vcelku.
Smetanu ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Nalijte na obsah pekáčku.
Pečte na 170 °C, asi 40 minut. Dokud květák nezměkne.
Po této době posypejte nastrouhaným sýrem a nechejte ho ještě rozpustit.
Podávejte s pečivem nebo vařenými brambory.
Dobrou chuť přeje Elly.