Květákové placičky tak, jak je dělá moje maminka
Květákové placičky patří mezi mé oblíbené jídlo z dětství. Maminka dělala několik druhů a přidávala do nich občas kukuřici, občas kousky kuřecího masa a nejraději jsem měla, když je smíchala s kousky rybího filé. Ty mi chutnaly nejvíce.
Dělám je dnes i já, svým dětem.
Do základu z květáku, vajíček a mouky, můžete přidat libovolné suroviny. Zeleninu, maso, uzeniny, sýr, různé koření. Fantazii a chutím se meze nekladou. Můžete použít, co vám zrovna dozrává na zahrádce nebo co potřebujete spotřebovat v lednici. Květák je totiž tak neutrální základ, že se k němu hodí snad téměř všechno.
Já jsem ty dnešní placičky připravila se slaninou a sýrem. Ale fakt doporučuji vyzkoušet ty s rybím filé 🙂
Potřebujete
- 1 větší květák
- cca 200 g polohrubé mouky na zahuštění
- 3 vejce
- 150 g anglické slaniny
- 2 stroužky česneku
- 150 g nastrouhaného sýry (ideálně gouda)
- zelená petrželka
- sůl
- čerstvě mletý černý kampotský pepř
- muškátový oříšek
Květák zbavte zelených listů, rozeberte na kousky a uvařte doměkka v osolené vodě. Sceďte a vysušte. Nechejte vychladnout.
Teď si vyberte. Buď květák jen rozmačkejte nebo rozmixujte ve stolním mixéru nebo tyčovým mixérem.
Vajíčka rozdělte na žloutky a bílky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
Žloutky vmíchejte ke květáku. Můžete přidat i další suroviny. Třeba kukuřici, hrášek, kostičky mrkve…
Přisypávejte mouku. Možná nebudete potřebovat celých 200 g, možná budete potřebovat i více. Vše záleží na velikosti květáku i tom, jak moc je měkký.
Opatrně vmíchejte i sníh a podle potřeby ještě přidejte mouku. Dochuťte solí, muškátovým oříškem a pepřem, propasírovaným česnekem.
Nakonec přidejte na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, nasekanou petrželku a nahrubo nastrouhanou goudu.
V pánvičce rozehřejte olej nebo sádlo a smažte malé placky. Můžete doplnit česnekovým dipem a čerstvou zeleninou. Když přidáte brambory, máte perfektní letní oběd.
Dobrou chuť přeje Elly.