fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Květová špice s roqueforovou omáčkou a kaší z batátů

Kus masa, který se nazývá hovězí květová špice je prokvetlý jemnými tukovými žilkami, a je velice jemný. Právě tyhle žilky dodávají masu po tepelné úpravě jedinečnou šťavnatost a díky nim je maso plné chutí.

Nejčastěji se připravuje jako steak a v rakouské kuchyni se tohle maso používá na legendární tafelspitz.

A my jsme maso velice pomalu pekli, na nízkou teplotu. Můžete ho připravit také v pomalém hrnci. Opět s ním nízká teplota udělá úplné divy. Maso je měkké, plné chuti.

Potřebujete

  • 700 g hovězí květové špice
  • 4 velké mrkve
  • sůl
  • černý pepř 
  • 4 snítky čerstvého rozmarýnu

na přílohu

  • 800 g batátů
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • 130 g másla
  • 50 ml horkého mléka

na omáčku

  • 300 ml smetany ke šlehání  
  • 250 g roquefortu dolce
  • 100 g vlašských ořechů

Maso ochuťte ze všech stran solí a pepřem. Stáhněte pevně potravinářským provázkem do tvaru válečku. Za provázek nastrkejte snítky rozmarýnu a maso dejte zprudka opéct na pánev s kapkou olivového oleje. Jen lehce, ne do příliš tmavé barvy. Mrkev oloupejte a nakrájejte na špalíčky. Dejte je do pekáče nebo pomalého hrnce a lehce je osolte a ochuťte pepřem. Pak dejte maso na mrkve a pečte na nízkou teplotu asi 5 hodin. Troubu mějte zapnutou na 130 °C.

Po pěti hodinách se na maso podívejte a zjistěte, jestli už je měkké.

Mezitím, co se maso peče, tak si uvařte batáty doměkka v osolené vodě. Rozmixujte spolu s horkým mlékem a máslem do jemného pyré. Ochuťte špetkou muškátového oříšku. Já kaši už nedělám jinak než v Thermomixu, protože je úžasně jemná a našlehaná. Ne nadarmo jej používá i Roman Paulus v Alcronu.

V hrnci si přiveďte k varu smetanu. Nadrobte do ní roquefort. Lehce povařte, dokud se sýr nerozpustí. Nakonec vmíchejte většinu rozmixovaných nebo nasekaných ořechů. Část ořechů si nechejte na ozdobení.

Na nahřátý talíř dejte nejprve horkou omáčku, na ni batátové pyré, na něj špalíčky mrkve a nakonec plátky masa.

Posypejte trochou ořechů.

Ihned podávejte.

Nákupní seznam

Sýr, máslo i smetanu  kupuji nejraději v La Formaggeria Gran Moravia

Bulgur, kuskus i luštěniny kupuji značku Menu Gold

Olivový olej té nejlepší kvality koupíte na Olivum.cz

Pepř už jedině Pepper Field

Pomalé hrnce značky Crockpot jsou vyhlášené a doporučuji nakupovat na Mamedoma.cz

Víno jsme použili nevím z jakého vinařství, které jsme dostali darem. Pokud si vybírám sama, tak většinou piju a vařím s víny Vinselekt Michlovský

Dobrou chuť přeje Elly