Lahodný třešňový koláč
Třešně. Červené, sladké, plné šťávy. Jsou jich plné stromy a trhy. Když je neslupnete jen tak, syrové, můžete z nich upéct koláč. Třeba klasickou bublaninu. Nebo ten můj dnešní. Je moc dobrý, líbí se mi na něm, že je šťavnatý.
Potřebujeme
- 4 vejce – žloutky a bílky zvlášť
- 150 g cukru krupice
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 400 g husté zakysané smetany
- 6 lžic mouky (nejlépe 3 lžíce hladké a 3 lžíce polohrubé)
- 1 lžíce višňového likéru
- 300 g vypeckovaných třešní
Postup
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Kulatou koláčovou formu, s vyšším okrajem, o průměru asi 26 cm, vymažeme máslem.
Žloutky vyšleháme s cukrem, do světle žluté, krémové pěny. Přidáme špetku soli, vanilkový extrakt a smetanu. Opět promícháme. Přidáme i mouku, smícháme.
Bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Přidáme višňový likér. Já jsem použila nálev z višní v rumu.
Sníh smícháme dohromady se žloutkovou směsí. Velice opatrně, ať nám sníh moc neklesne.
Vylijeme do formy vymazané máslem a zasypeme třešněmi. Třešně nám pěkně propadnou do těsta a my můžeme koláč vložit do trouby.
Pečeme asi půl hodiny, možná malinko déle. Povrch koláče pěkně zezlátne. Necháme asi půl hodiny vychladnout, poprášíme cukrem a podáváme.
Dobrou chuť přeje Elly.