Lakronky
K této inovované verzi klasických francouzských macarons mě inspiroval kolega Laďa , který si neustále plete laskonky a makronky.
A když jsem jednoho krásného dne donesla nějakou várku macarons na ochutnání do práce uniklo mu slovo „lakronka“
A tak se tedy zrodily v mojí kuchyni 🙂
Potřebujeme
skořápky – lakronky
- 130 g bílků (asi ze 4 vajec)
- 70 g cukru krupice
- 150 g cukru moučka
- 180 g lískových ořechů
krém
- 100 g hořké čokolády
- 50 ml smetany ke šlehání
- 80 g změklého másla
Postup
Nejprve připravíme ořechovou mouku. Lískové ořechy dáme na plech a na malou chvilku (asi 5 miniut) dáme do trouby vyhřáté na 200°C. Poté necháme chvilku zchládnout a oloupeme z nich slupku.
Nasypeme do kuchňského robotu, případně najemno umeleme.
Smícháme s moučkovým cukrem.
Bílky (nejlepší je použít ty , které jsou aspoň 24 hodin oddělené od žloutků) s cukrem krupice vyšleháme hodně do tuha. Můžeme přidat potravinářské barvivo. Jen pozor – nevím proč , zřejmě barvou těch ořechů se chová malinko jinak než obvykle. já například použila filalovou (violet od Winston) a makronky jsou ve výsledku šedo-fialové.
Ušlehané bílky smícháme s cukrem a ořechovou moukou. Promícháváme tak dlouho dokud těsto z vařečky nestéká.
Na plech s pěčícím papírem, nebo folií děláme malá asi 3cm kolečka. Plechem nekolikrát bouchneme o linku, aby z makronek unikly všechny bublinky a nepopraskaly nám.
Teď jim dopřejeme aspoň 30 minut odpočinek. Zralé jít do trouby jsou tehdy, když povrch zaschne (nelepí se na něj prst)
Pečeme na 150°C asi 12-15 minut.
Po vychladnutí sloupneme z papíru a mažeme náplní.
Náplň: Smetanu přivedeme k varu a přelejeme jí čokoládu nalámanou na kousky. Rozmícháme a necháme vychládnout.
Poté rozšleháme s máslem.