Lívance se švestkami, skořicí a mákem
Jsem milovník domácích dezertů. Když nás s mým panem Božským přepadne chuť na něco sladkého, nejsme líní si v osm večer něco rychlého uvařit, upéct, připravit. Jestli to máte doma stejně, dávejte pozor a vyzkoušejte můj dnešní recept.
Protože kombinace švestek a máku je jedním s nejúžasnějších spojení.
Recept na lívance považuji za jeden z nejpovedenějších, které jsem kdy připravila, určitě si ho uložte. Jsou perfektně nadýchané a moc, moc dobré. Můžete k nim doladit, cokoliv máte rádi.
Na lívance potřebujete (zhruba 20 ks)
- 1 vejce
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 130 ml plnotučného mléka
- špetka soli
- 140 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce cukru krupice
Na dozdobení potřebujete
- 300 g švestek
- třtinový cukr
- kousek skořice vcelku
- mák
- zakysaná smetana
Nejprve si připravte švestky, které se budou chvíli dusit. Rozpulte je, odstraňte pecky a nakrájejte na menší kousky. Dejte do hrnce, přidejte asi 1 dcl vody, skořici a zhruba 4 lžíce třtinového cukru. Švestkový přeliv můžete ještě později dosladit. Nechejte vařit, pod poklicí, na teplotu lehce nad středem.
Připravte si lívance. Smíchejte vejce s rozpuštěným máslem a mlékem. Vyšlehejte metličkou. Mouku smíchejte se solí, práškem do pečiva a cukrem. Vmíchejte do tekuté směsi a vymíchejte těsto bez hrudek.
Smažte lívance. Z uvedené dávky jich bude asi dvacet.
Když budete smažit lívance, průběžně kontrolujte švestky v hrnci. Občas promíchejte. Pokud se vám zdají příliš řídké, zvyšte teplotu a přebytečnou tekutinu vyvařte. Ještě můžete dochutit cukrem.
Jak podávat? Lívance přelijte švestkami, ozdobte kopečkem zakysané smetany, posypejte mákem. Můžete ještě přelít rozpuštěnou čokoládou.
Dobrou chuť přeje Elly.