fbpx
Dezerty,  Recepty

Lívance se švestkami, skořicí a mákem

Jsem milovník domácích dezertů. Když nás s mým panem Božským přepadne chuť na něco sladkého, nejsme líní si v osm večer něco rychlého uvařit, upéct, připravit. Jestli to máte doma stejně, dávejte pozor a vyzkoušejte můj dnešní recept.

Protože kombinace švestek a máku je jedním s nejúžasnějších spojení.

Recept na lívance považuji za jeden z nejpovedenějších, které jsem kdy připravila, určitě si ho uložte. Jsou perfektně nadýchané a moc, moc dobré. Můžete k nim doladit, cokoliv máte rádi.

Na lívance potřebujete (zhruba 20 ks)

  • 1 vejce
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 130 ml plnotučného mléka
  • špetka soli
  • 140 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce cukru krupice

Na dozdobení potřebujete

  • 300 g švestek
  • třtinový cukr
  • kousek skořice vcelku
  • mák
  • zakysaná smetana

Nejprve si připravte švestky, které se budou chvíli dusit. Rozpulte je, odstraňte pecky a nakrájejte na menší kousky. Dejte do hrnce, přidejte asi 1 dcl vody, skořici a zhruba 4 lžíce třtinového cukru. Švestkový přeliv můžete ještě později dosladit. Nechejte vařit, pod poklicí, na teplotu lehce nad středem.

Připravte si lívance. Smíchejte vejce s rozpuštěným máslem a mlékem. Vyšlehejte metličkou. Mouku smíchejte se solí, práškem do pečiva a cukrem. Vmíchejte do tekuté směsi a vymíchejte těsto bez hrudek.

Smažte lívance. Z uvedené dávky jich bude asi dvacet.

Když budete smažit lívance, průběžně kontrolujte švestky v hrnci. Občas promíchejte. Pokud se vám zdají příliš řídké, zvyšte teplotu a přebytečnou tekutinu vyvařte. Ještě můžete dochutit cukrem.

Jak podávat? Lívance přelijte švestkami, ozdobte kopečkem zakysané smetany, posypejte mákem. Můžete ještě přelít rozpuštěnou čokoládou.

Dobrou chuť přeje Elly.