Losos v sezamu s voňavým koriandrem a sektem Madl
Párování vína a jídla je věc už celkem známá. Častěji však vidíte párování tichých vín. Proto mě zaujala nabídka z eshopu Vychutnavej.cz na vyzkoušení dvou sektů značky MADL a jejich spárování s jídlem.
Madl Sekt Brut Nature se, podle popisu, hodí jako aperitiv, ke kuřecímu masu a asijské kuchyni. A protože jsem doma měla lososa, koriandr a chuť na něco exotického, pustila jsem se do vaření.
Jak už je u mě v poslední době zvykem, není čas na složité recepty. Asijská kuchyně navíc většinou není o žádném dlouhém vyvařování. Vzniklo jídlo opravdu výborné, které se s Madl Sekt Brut Nature doplňovala opravdu skvěle.
Potřebujete
- 300 – 400 g čerstvého lososa
- sezamové semínko
- 2 mrkve
- 1 petržel
- velká kytice čerstvého koriandru
- sojová omáčka
- ústřicová omáčka
- rybí omáčka
- sůl
- slunečnicový olej
- sriracha, podle chuti
- limeta
Připravte si dvě velké pánve.
Zeleninu nakrájejte na tenké proužky. Dejte ji opékat do pánve na rozpálený slunečnicový olej. Zalijte omáčkami – sojovou, ústřicovou a rybí. Od každé dejte trochu, tou ústřicovou a rybí zpočátku šetřete, jsou velice slané. Chuť si dolaďte podle sebe.
Kdo má rád ostřejší jídla, přidá ještě trochu chilli omáčky sriracha. Přidejte asi deci vody a nechejte chvilku probublávat. Vodu můžete podle potřeby ještě přidat, pokud budete chtít více omáčky. Stačí, když bude zelenina na plotně deset minut. Zůstane křupavá, bude příjemně dochucená.
Lososa nakrájejte na velké kostky, včetně kůže. Ochuťte solí a pepřem. Opečte na rozpálené pánvičce s trochou oleje, ze všech stran. Do menšího hrnce si nasypejte sezamová semínka. Opečeného lososa ihned vsypejte do sezamových semínek, horkého. Trošku zatřepejte hrncem, aby se kousky lososa obalily.
Do talířů dejte rýži, na ni zeleninu s omáčkou, nahoru lososa a hustě zasypejte koriandrem. Zakápněte limetovou šťávou.
Dobrou chuť nepřeje tentokrát Elly, ale pan Božský, který tohle skvělé jídlo uvařil.
Článek vznikl ve spolupráci s eshopem Vychutnavej.cz