Masové fondue pro milovníky společenského jídla
Užíváte si rádi jídlo? Pak pro vás fondue je tím pravým. U nás doma si s chutí připravíme jak klasické sýrové fondue, o jehož původ se přou Francouzi a Švýcaři, tak dětmi oblíbené čokoládové fondue, kdy namáčíte do rozpuštěné čokolády kousky ovoce. V poslední době jsme si však oblíbili ještě fondue masové.
Do hrnce, který máte na fondue sadě dáte olej, který rozehřejete na plotně. Zapálená pasta by vám studený olej ohřívala dlouho. A do rozpáleného oleje potom namáčíte připravené kousky masa, ryb, mořských plodů, které se usmaží a vy si je pak vychutnáte se salátem, pečivem, různými dipy.
Na tomhle jídle milujeme tu pohodu, kdy si každý napichuje maso, na které má zrovna chuť. Nechybí samozřejmě ani sklenka dobrého vína. V létě si tohle jídlo rádi užijeme na terase, teď v zimě nám stačí stůl v kuchyni nebo obýváku. Fondue sadu bereme často sebou i na dovolenou, když jedeme někam na chatu. To pak každý z kamarádů naloží svoje maso, které si na stole promícháme a máme tak pestrý výběr.
Fondue je jídlo pro chvíle, kdy nikam nespěcháte, chybí vám pohoda letního grilování a snažíte se najít něco podobného 🙂
Já jsem tentokrát naložila dva druhy masa – hovězí svíčkovou a kuřecí prsa.
Hovězí svíčková v BBQ omáčce
Výhodou použití hotové omáčky je, že kromě ní nepotřebujete použít žádné jiné suroviny. Použila jsem Smoky Mustard BBQ Sauce, kterou výrobce přímo doporučuje pro hovězí maso. Příjemná chuť kouřové hořčice a přesně tak ostré jak máme rádi. Ani málo, ani moc.
Stejnou BBQ omáčku jsme potom použili i k namočení hotového masa.
Kuřecí prsa s grilovacím kořením
Kuřecí prsa jsem naložila do směsi olivového oleje a kořenící směsi Seasoning Salt Weber. Tuhle směs si budu šetřit, protože už se těším, až do ní naložím maso na grilování. Pepíno mi je tedy teď krade, protože on si grilovacím kořením sype volí oka 🙂
K olivovému oleji a kořenící směsi jsem přidala ještě lžíci medu a najemno nasekanou jarní cibulku.
Takto připravené oba druhy masa jsem uložila do krabiček a nechala dva dny marinovat v lednici. V den fondue jsem maso nechala hodinu při pokojové teplotě. A mezitím jsem připravila saláty.
Když chcete fondue doplnit domácím dipem, doporučuji připravit alespoň den dopředu. Aby se v nich rozležely chuti.
Víno k fondue jsme si vybrali červené. V chladném počasí dáváme většinou červenému přednost. Navíc nám bylo jasné, že kuřecí maso vyzobou děti a na nás zbyde ostřejší hovězí a k právě k němu se červené víno hodí více.
Italské víno z Puglie Botter Oltre Passo Primitivo Salento má plnou chuť a skvělou vůni. Dovedu si ho představit nejen k masu, ale taky k nějakému super čokoládovému dezertu. A to mě napadá, že by bylo fajn otevřít si ho na Valentýna, který se blíží.
Můj tip
Když se inspirujete mými tipy a pustíte se do nakupování na Grilcentrum.cz, doporučuji přidat do košíku některou ze svíček WoodWick. V balíčku jsem dostala vůni Smoked Jasmine. Pro mě to byla novinka, ještě nikdy jsem vůni nezkoušela a jsem nadšená. Je příjemná, nevtíravá, jemně kouřová. Doma mám od WoodWick ještě úžasnou Vanilla & Sea Salt. A pak oblíbenou lodičku, ve které jsou tři vůně Trilogy loď Sun Ripened Berries.
Ale celkově myslím, že ať sáhnete po které chcete, budete spokojení. Líbí se mi i vzhled těchto svíček. Elegantní dřevění víčko a jednoduchý tvar skla. O praskajícím dřevěném knotu snad nemusím ani mluvit. Ten zná každý, kdo se o vonné svíčky trochu zajímá. WoodWick je v tomhle průkopník a praskající knot dodá romantické večeři při svíčkách tu správnou atmosféru.
A ještě jeden tip, který se nám hodí v době, kdy každý víkend vyrážíme s dětmi na nějaký zimní výšlap. Vyzkoušejte sušené maso jerky, značky Vagan´s. Najdete tady velký výběr a všechny chutnají skvěle. Přibalte si je do batohu, protože skoro nic neváží a přijdou k chuti.
Za balíček novinek děkuji eshopu Grilcentrum.cz.