Medové kuřecí paličky s dýňovým ragú
Já opravdu miluji dýně. Jednou jsem si nechala poslat z dýňové farmy obr krabici mnoha různých druhů dýní. A vařila a pekla a testovala. To bylo fakt úžasné. Na fotce vidíte tu mega zásobu. Fotka je z roku 2013, kdy jsme měli jídelnu vymalovanou nazeleno. Obzvláště doporučuji povšimnout si dekorace v podobě sušícího se prádla na terase. Jistý progres ve focení od té doby vidím 😀
Jinak si většinu času musím vystačit s dýněmi běžně dostupnými na trhu nebo v supermarketu. Každý rok si říkám, že si zasadím svoje dýně, ale každý rok to nějak nevyjde 🙂
Takže jedeme pořád dokola máslovou, hokkaido, muškátovou nebo špagetovou. Ale i tak jsem spokojená. Zkuste se mnou třeba tenhle fakt jednoduchý a rychlý recept.
Potřebujete
- 1 kg kuřecích paliček – spodních kuřecích stehen
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce medu
- sůl
- pepř
- slunečnicový olej
na dýňové ragú
- 1 dýně hokkaido
- 2 cibule
- čerstvá šalvěj
- sůl
- pepř
- kousek másla
Med rozpusťte tak, aby byl co nejvíce tekutý. Smíchejte s trochou oleje (na 2 lžíce medu asi 6 lžic oleje), ochuťte solí, pepřem a česnekem. Touto marinádou potřete kuřecí paličky. Ideálně nechejte přes noc v lednici odpočívat.
Dejte do pekáče s poklicí a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C, asi 40 minut. Každé kuřecí paličky mohou být jinak velké, tak se čas může mírně lišit.
Mezitím, co se maso peče, připravte si ragú.
Hokkaido omyjte, osušte. Rozkrojte napůl a lžicí vydlabejte ven semínka. Odkrojte stopky a nakrájejte na kostičky velké asi 5 x 5 cm. Cibuli nakrájejte na větší kostičky.
Ve velké pánvi nebo hrnci rozehřejte máslo. Dejte na něj cibuli a kostky dýně. Ochuťte solí a pepřem. Přidejte asi šest šalvějových lístků, nasekaných nadrobno. Promíchejte a opékejte pár minut naprudko. Až začne cibule zlátnout a na dýni se začnou dělat tmavé flíčky, stáhněte teplotu na polovinu a podlijte asi 2 dcl vody.
Přiklopte poklicí a duste do poloměkka.
Podávejte třeba s rýží, kuřecími paličkami a posypané čerstvou nebo dokřupava opečenou šalvějí.
Dobrou chuť přeje Elly.