fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Medové kuřecí paličky s dýňovým ragú

Já opravdu miluji dýně. Jednou jsem si nechala poslat z dýňové farmy obr krabici mnoha různých druhů dýní. A vařila a pekla a testovala. To bylo fakt úžasné. Na fotce vidíte tu mega zásobu. Fotka je z roku 2013, kdy jsme měli jídelnu vymalovanou nazeleno. Obzvláště doporučuji povšimnout si dekorace v podobě sušícího se prádla na terase. Jistý progres ve focení od té doby vidím 😀

Jinak si většinu času musím vystačit s dýněmi běžně dostupnými na trhu nebo v supermarketu. Každý rok si říkám, že si zasadím svoje dýně, ale každý rok to nějak nevyjde 🙂

Takže jedeme pořád dokola máslovou, hokkaido, muškátovou nebo špagetovou. Ale i tak jsem spokojená. Zkuste se mnou třeba tenhle fakt jednoduchý a rychlý recept.

Potřebujete

  • 1 kg kuřecích paliček – spodních kuřecích stehen
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce medu
  • sůl
  • pepř
  • slunečnicový olej

na dýňové ragú

  • 1 dýně hokkaido
  • 2 cibule
  • čerstvá šalvěj
  • sůl
  • pepř
  • kousek másla

DSC_8109

Med rozpusťte tak, aby byl co nejvíce tekutý. Smíchejte s trochou oleje (na 2 lžíce medu asi 6 lžic oleje), ochuťte solí, pepřem a česnekem. Touto marinádou potřete kuřecí paličky. Ideálně nechejte přes noc v lednici odpočívat.

Dejte do pekáče s poklicí a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C, asi 40 minut. Každé kuřecí paličky mohou být jinak velké, tak se čas může mírně lišit.

Mezitím, co se maso peče, připravte si ragú.

Hokkaido omyjte, osušte. Rozkrojte napůl a lžicí vydlabejte ven semínka. Odkrojte stopky a nakrájejte na kostičky velké asi 5 x 5 cm. Cibuli nakrájejte na větší kostičky.

Ve velké pánvi nebo hrnci rozehřejte máslo. Dejte na něj cibuli a kostky dýně. Ochuťte solí a pepřem. Přidejte asi šest šalvějových lístků, nasekaných nadrobno. Promíchejte a opékejte pár minut naprudko. Až začne cibule zlátnout a na dýni se začnou dělat tmavé flíčky, stáhněte teplotu na polovinu a podlijte asi 2 dcl vody.

Přiklopte poklicí a duste do poloměkka.

Podávejte třeba s rýží, kuřecími paličkami a posypané čerstvou nebo dokřupava opečenou šalvějí.

Dobrou chuť přeje Elly.