fbpx
Dezerty,  Recepty

Míša dezert – čokoláda a tvaroh

dsc_1895

Nemůžu uvěřit tomu, že nejoblíbenější dezert naší rodiny jsem ještě nedala na blog! Velká chyba, kterou musím napravit. Nejlépe hned teď. Vyzkoušejte ho a budete stejně spokojení jako my…

Nedávno mě kamarádka prosila o recept na Míša dezert. Ten úžasný, se kterým jsem vyhrála Prostřeno. A tak jí říkám, přece na Bohyních. Ona, že ho nenašla. Tak jsem začala klikat a … Fakt tady nebyl 🙂 Omluvuju se a napravuji svou chybu… Tak vám můžu aspoň předložit tu nejvytuněnější verzi.

Potřebujete

spodní vrstva – kakaový piškot

  • 2 vejce
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku rozpuštěné Hery máslová příchuť
  • prášek do pečiva
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 necelý hrnek mléka
  • 2 vrchovaté lžíce kvalitního kakaa

tvarohový krém

  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 250 g másla změklého na pokojovou teplotu
  • 150 g cukru moučka

čokoládová poleva – ganache

  • 100 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 100 ml smetany ke šlehání

Nejprve si upečeme kakaový piškot. Připravíme si plech, vymazaný tukem a vysypaný moukou nebo strouhankou. Kdo bude dezert péct jako řez, zvolí vyšší plech, aby tam pak v pohodě bylo místo na tvarohovou náplň a čokoládu. Kdo bude z piškotu vykrajovat kolečka a dělat dezerty za pomoci nerezového tvořítka, tak může zvolit plech nižší.

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme rozpuštěnou Heru a mléko. Kakao, mouku a prášek do pečiva smícháme tak, aby nebyly ve směsi hrudky. Tuto sypkou směs přidáme do tekuté. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Ten vmícháme opatrně do těsta. Umícháme hladké těsto, které vylijeme na plech a upečeme v troubě předehřáté na 170 °C, asi 20 minut.

Piškot necháme pořádně vychladnout. Kdo chce krásné kulaté dezerty jako já, připraví si deset nerezových tvořítek, o průměru 8 cm. Nebo více o menším průměru, záleží, jaké pomůcky máte k dispozici. Z vychladnutého piškotu vykrajujeme tvořítky kolečka a ta necháme na dně každého tvořítka.

dsc_1802

Tvaroh ušleháme s cukrem, smetanou a změklým máslem do hladké, jemné směsi. Tu navrstvíme do tvořítek. Uhladíme povrch.

Poslední, co nám zbývá připravit, je čokoláda. Existuje více variant – křupavá čokoládová vrstva, čokoláda spíše v tekuté formě a také čokoláda extra čokoládová, hustější. Podle receptu připravíte tu poslední možnost. Pokud chcete čokoládu tekutější, což také doporučuji, tak použijte 200 ml smetany a 100 g čokolády.

dsc_1901

Smetanu přivedeme k varu, odstavíme z plotny a přidáme do ní nalámanou čokoládu. Necháme asi pět minut stát, nemícháme. Poté vezmeme metličku a opatrně vymícháme hladkou, lesklou, čokoládovou směs. Tou zalijeme připravené dezerty.

dsc_1807

Dáme chladit na několik hodin, nejlépe do druhé dne, do chladničky. Před servírováním opatrně objedeme nožem kolem tvořítka, aby se nám dezert oddělil. A tvořítko sundáme. Kdo chce, může před navrstvením jednotlivých částí dezertu dát do formičky potravinářskou folii nebo folii na semifreda. Dezert se tak bude vytahovat pohodlněji.

dsc_1909

NÁVOD, JAK SI VYROBIT KRÁSNOU DEKORACI NA DEZERT.

Dobrou chuť přeje Elly.