Míša dezert – čokoláda a tvaroh
Nemůžu uvěřit tomu, že nejoblíbenější dezert naší rodiny jsem ještě nedala na blog! Velká chyba, kterou musím napravit. Nejlépe hned teď. Vyzkoušejte ho a budete stejně spokojení jako my…
Nedávno mě kamarádka prosila o recept na Míša dezert. Ten úžasný, se kterým jsem vyhrála Prostřeno. A tak jí říkám, přece na Bohyních. Ona, že ho nenašla. Tak jsem začala klikat a … Fakt tady nebyl 🙂 Omluvuju se a napravuji svou chybu… Tak vám můžu aspoň předložit tu nejvytuněnější verzi.
Potřebujete
spodní vrstva – kakaový piškot
- 2 vejce
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1/2 hrnku rozpuštěné Hery máslová příchuť
- prášek do pečiva
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 necelý hrnek mléka
- 2 vrchovaté lžíce kvalitního kakaa
tvarohový krém
- 500 g plnotučného tvarohu
- 100 ml smetany ke šlehání
- 250 g másla změklého na pokojovou teplotu
- 150 g cukru moučka
čokoládová poleva – ganache
- 100 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
- 100 ml smetany ke šlehání
Nejprve si upečeme kakaový piškot. Připravíme si plech, vymazaný tukem a vysypaný moukou nebo strouhankou. Kdo bude dezert péct jako řez, zvolí vyšší plech, aby tam pak v pohodě bylo místo na tvarohovou náplň a čokoládu. Kdo bude z piškotu vykrajovat kolečka a dělat dezerty za pomoci nerezového tvořítka, tak může zvolit plech nižší.
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme rozpuštěnou Heru a mléko. Kakao, mouku a prášek do pečiva smícháme tak, aby nebyly ve směsi hrudky. Tuto sypkou směs přidáme do tekuté. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Ten vmícháme opatrně do těsta. Umícháme hladké těsto, které vylijeme na plech a upečeme v troubě předehřáté na 170 °C, asi 20 minut.
Piškot necháme pořádně vychladnout. Kdo chce krásné kulaté dezerty jako já, připraví si deset nerezových tvořítek, o průměru 8 cm. Nebo více o menším průměru, záleží, jaké pomůcky máte k dispozici. Z vychladnutého piškotu vykrajujeme tvořítky kolečka a ta necháme na dně každého tvořítka.
Tvaroh ušleháme s cukrem, smetanou a změklým máslem do hladké, jemné směsi. Tu navrstvíme do tvořítek. Uhladíme povrch.
Poslední, co nám zbývá připravit, je čokoláda. Existuje více variant – křupavá čokoládová vrstva, čokoláda spíše v tekuté formě a také čokoláda extra čokoládová, hustější. Podle receptu připravíte tu poslední možnost. Pokud chcete čokoládu tekutější, což také doporučuji, tak použijte 200 ml smetany a 100 g čokolády.
Smetanu přivedeme k varu, odstavíme z plotny a přidáme do ní nalámanou čokoládu. Necháme asi pět minut stát, nemícháme. Poté vezmeme metličku a opatrně vymícháme hladkou, lesklou, čokoládovou směs. Tou zalijeme připravené dezerty.
Dáme chladit na několik hodin, nejlépe do druhé dne, do chladničky. Před servírováním opatrně objedeme nožem kolem tvořítka, aby se nám dezert oddělil. A tvořítko sundáme. Kdo chce, může před navrstvením jednotlivých částí dezertu dát do formičky potravinářskou folii nebo folii na semifreda. Dezert se tak bude vytahovat pohodlněji.
NÁVOD, JAK SI VYROBIT KRÁSNOU DEKORACI NA DEZERT.
Dobrou chuť přeje Elly.