fbpx
Hlavní jídla,  Recepty,  Saláty

Mrkvový salát s křupavými semínky a čerstvou řeřichou

Když jsem připravovala tenhle recept pro značku koření Avokádo, tak jsem si připadala trochu jako pejsek s kočičkou. Chtěla jsem moc semínek a chtěla jsem mrkev a pak jsem ladila dochucení. Špetku kmínu přidávám i do dušené mrkve, tak jsem ho zkusila i sem a bingo!

Salát je fakt rychlý a ta chuť? Úžasná!

Potřebujete

  • 4 velké mrkve
  • 1 šalotku
  • 2 stroužky česneku
  • 6 lžic dýňových semínek
  • 6 lžic slunečnicových semínek
  • 6 lžic olivového oleje (na olivum.cz s kódem OLIVOVA-ELLY sleva 10% na vše)
  • olivový olej 6 lžic
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžičky drceného kmínu Avokádo
  • 2 hrsti čerstvé řeřichy

Mrkev zpracujte pomocí ostré škrabky, vzniknou hezké tenké hoblinky. Kdo chce, může mrkev nahrubo nastrouhat. Já jsem si po letech jednu pořádnou škrabku pořídila a dost doporučuju.

Šalotku nakrájejte nadrobno, česnek nasekejte najemno. Všechno společně dejte opékat do velké pánve, na 2 lžíce olivového oleje. Až cibule zesklovatí, přidejte oba druhy semínek. Opékejte, dokud nezačne obsah pánve – semínka i cibule s česnekem, zlátnout. 

Přidejte mrkev, dochuťte solí a kmínem. Ztlumte teplotu a pět minut společně opékejte. 

Vypněte plotnu, zalijte zbylým olejem a přiklopte poklicí. Nechejte pět minut odpočinout a podávejte na talířích nebo v miskách, zhusta zasypané řeřichou.

Ihned podávejte. Salát je skvělý teplý i studený.

Mohlo by vás bavit

Pečená mrkev s volím okem, tofu a avokádem

Svěží coleslaw s grilovanými kuřecími kousky