Naložené pikantní tvarůžky – nejen chlapská pochoutka :-)
Tvarůžky. Typicky český zrající sýr, který milovaly už generace před námi.
Protože pěkně zralé tvarůžky, se svým typickým aroma, jsou neodolatelné. Ať už si je dáte na chleba s máslem, nebo naložíte do pikantního nálevu.
Tvarůžky pocházejí, podle písemných zmínek, už z 15. století, kdy se vyráběly na Hané. Jejich název „olomoucké“ pochází z místa, kde se tvarůžky prodávaly na trzích, z Olomouce. Vyráběly se však většinou v okolních vesnicích. Jedna z nejznámějších obcí, kde se tvarůžky vyráběly, je Loštice.
Tady vznikla první větší továrna na výrobu tvarůžků, kterou založil Josef Wessels se svým synem Aloisem v roce 1876.
Tradičně tvarůžky vyráběly ženy, které se označovaly jako pleskačky a využívaly dřevěných nástrojů, tzv. klapaček, které dávaly tvarůžkům tvar koleček. Princip výroby se dodnes nezměnil, jen ruční práci z části nahradily moderní stroje. Základem výroby je netučný tvaroh, který zraje se solí. Poté se semele a vytvaruje do koleček, věnečků či tyčinek. Následně se nechávají tvarůžky několik dní zrát v sušárně. Poté jsou tvarůžky promyty, kdy dochází k omytí kvasinek na povrchu, a může tak začít působit směs bakteriálních kultur. Na sušicích roštech pak dochází k prozrání tvarůžků do hloubky. Z roštů jsou pak sesbírány do beden a uloženy do chladicí místnosti, kde ještě jeden až dva dny dozrávají (zdroj: Wikipedie)
Dnes mají tvarůžky řady svých nadšených fanoušků i zarytých odpůrců. Tvarůžky buď milujete, nebo nesnášíte, nic mezi tím. Kdo je miluje, umí s nimi vymyslet neuvěřitelné kuchyňské kousky. Příkladem je například úžasná olomoucká tvarůžková cukrárna. Ano, čtete správně: TVARŮŽKOVÁ CUKRÁRNA.
My jsme si pro vás dnes připravili recept klasický a tradiční. Recept na nakládané tvarůžky. Stejně jako u naloženého hermelínu nebo utopenců určitě existuje mnoho receptů, každý má ten svůj oblíbený. Ten náš obsahuje sušená rajčata a pikantní chilli.
Suroviny
- 2 velká balení tvarůžků (2 x 167 g)
- 80 g sušených rajčat naložených v oleji + olej z této sklenice
- 2 feferonky
- 6 stroužků česneku
- 2 cibule nakrájené na půlkolečka
- slunečnicový olej Lukana
- hrst barevného pepře
- 3 bobkové listy
Postup
Připravte si čistou a suchou uzavíratelnou sklenici. Do ní střídavě skládejte kolečka tvarůžků, půlkolečka cibule, česnek nakrájený na plátky, sušená rajčata, kolečka feferonek včetně semínek.
Zasypejte pepřem, přidejte bobkové listy. V sezoně bylinek můžete přidat i oblíbené čerstvé bylinky – výborný bude kousek libečku, rozmarýn, tymián.
Vyskládanou sklenici zalijte nejdříve olejem, ve kterém byla naložena sušená rajčata a poté dalším olejem – slunečnicovým. Oleje použijte tolik, aby celý obsah sklenice byl ponořený.
Takto připravené tvarůžky uzavřete a nechejte v chladu odležet alespoň týden, ideálně dva až tři. Pokud necháte zrát tvarůžky třeba ve spíži, kde není taková zima jako v lednici, doba zrání se zkrátí. Pravidelně je kontrolujte, až jsou krásně měkké.
Podávejte s čerstvým chlebem.
Tipy
- Do sklenice můžete přidat i volitelný obsah podle chuti – naložené feferonky, olivy, kapary, kousky čerstvé barevné papriky, kuličky jalovce.
- Tvarůžky můžete naložit také do piva, namísto do oleje. Ideální je kvalitní černé pivo.
- Před naložením můžete tvarůžky obalit do pálivé nebo sladké papriky.
Dobrou chuť přeje Elly.