fbpx
Dezerty,  Oslavy,  Recepty,  Vánoce

Nejlepší vánoční cukroví? Přece vanilkové rohlíčky!

Neznám snad nikoho, kdo by neměl rád vanilkové rohlíčky. Když sepisujeme každý rok seznam cukroví, které chceme péct, tak vanilkové rohlíčky nechybí nikdy. Letos je dokonce Pepíno pekl sám!

Když jsem po babičce zdědila její ručně psanou kuchařku, našla jsem několik různých receptů na vanilkové rohlíčky. V některých se používalo máslo, v jiných Hera.

Lišily se také ořechy, které se do receptu používají. Mandle, lískové nebo vlašské ořechy? Vyzkoušela jsem všechny tři a sama se nedokážu rozmyslet, které mi chutnají více. Někdo dokonce používá směs všech zmiňovaných ořechů.

A tak letos vyhrál tenhle recept…

Potřebujete

  • 410 g hladké mouky Babiččina volba
  • 150 g cukru moučka
  • 250 g Hery máslová příchuť 
  • 150 g rozemletých ořechů podle vaší chuti
  • 1 žloutek 
  • trocha mleté vanilky (používám Oxalis)

na obalení

  • moučkový cukr (nebo domácí vanilkový cukr, pak nepotřebujeme mletou vanilku)
  • mletá vanilka Oxalis 

Umíchejte nelepivé těsto. To nechejte ustát v lednici do druhého dne. Na druhý den vytáhněte z lednice a tvarujte.

Pečte 10 až 12 minut při teplotě 180 až 200°C. Hned po vytažení ještě horké obalujte ve směsi moučkového cukru a vanilkového cukru. Kdo chce, může použít domácí vanilkový cukr.

Krásné Vánoce přeje Elly.