Nejoblíbenější slaný cuketový koláč. Prostě cukeťák.
Je to nuda. Zase jsou tady cukety. Cukety, cukety, cukety. Jenže ona to není nuda. Protože cukety jsou plně geniální suroviny. Miluju je, ráda je pěstuju, líbí se mi, jak vypadají a prostě jsou úžasné.
A tenhle slaný cuketový koláč můžu dělat třeba stokrát za sezonu a nikdy se mi neomrzí.
🥒 200 g brambor
🥒 700 g cuket
🥒 200 g cherry rajčat
🥒 5 vajec
🥒 200 g sýra (ideální je gouda)
🥒 100 g vícezrnných vloček
🥒 250 g uzeného masa
🥒 sůl podle chuti
🥒 čerstvě mletý pepř (černý nebo červený) Pepperfield
🥒 majoránka Avokádo nebo čerstvá
Cuketu omyjte, neloupejte. Brambory oloupejte. Obojí nastrouhejte na hrubém struhadle, do velké mísy. Cuketu klidně včetně vnitřní části se semínky. Přidejte vejce, nahrubo nastrouhaný sýr, vločky a na malé kostičky nakrájené uzené maso.
Ochuťte solí, pepřem a čerstvými bylinkami. Kdo chce, může přidat i více druhu sýra nebo třeba nakrájenou jarní cibulku či pórek.
Zapékací misku lehce vymažte trochou oleje a přendejte do ní cuketovo-bramborovou směs. Uhlaďte povrch a do těsta zamáčkněte cherry rajčata.
Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C, zhruba hodinu, dozlatova.