fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Nejskvělejší křupavé maďarské langoše

Tonička si vymyslela na oběd langoše. Slibujeme jí je už dva týdny a dnes nastal den D. Jenže Žof od rána mrčí a tak místo vaření jsem s ní. A vaří můj Pan Božský. Nebudu mu do toho kecat, říkám si. Recept si vygůglí. Našel si ho samozřejmě u mě, na Bohyních. Recept na langoše mi tady chyběl a jediná zmínka byla v receptu na zázračné kynuté těsto. Od té doby už jsem se s vařením zase kousek hnula a langoše dělám tak, jak se dělají v Maďarsku. Tedy z jiného receptu.

Až tedy budete hledat recept na pravé maďarské langoše, je tady 🙂

Recept na langoše je opravdu jednoduchý a velice levný. Postačí vám k němu základní suroviny. V Maďarsku jsou nejlepší langoše s česnekem, zakysanou smetanou a nastrouhaným sýrem. Na přání přidají i opečenou slaninu nebo kečup. Jenže v jednoduchosti je krása a základní varianta je nejlepší. A kdo chce, může si je připravit i na sladko, třeba s nutellou, džemem nebo zakysanou smetanou posypanou kakaem.

Potřebujete

  • 1 kg hladké mouky
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 1 lžička soli
  • 500 ml vlažné vody

na ozdobení

  • česnek
  • olej
  • zakysaná smetana
  • nastrouhaný sýr
  • a všechno co máte rádi: trocha slaniny, kečup, tatarská omáčka…

Do vlažné vody rozdrobte droždí. Nechejte na teplém místě vzejít kvásek. Jak poznáte, že je hotový? Na povrchu budou výrazné bubliny.

Smíchejte mouku se solí a vlijte do ní kvásek. Umíchejte hladké, nelepivé těsto.

Nechejte hodinu kynout v míse, přikryté utěrkou nebo potravinářskou fólií. 

Po hodině vytvořte z těsta 10 bochánků, které vytvarujte na placky. Pod utěrkou nechejte opět 20 minut kynout.

Smažte ve vysoké vrstvě oleje nebo směsi oleje se sádlem.

Čím tenčí těsto se vám podaří vyválet, tím budou langoše křupavější.

Ihned zdobte podle chuti a podávejte.

Dobrou chuť přeje Elly.