Netradiční linecké cukroví s pistáciovými oříšky
Linecké cukroví je u nás doma to nejoblíbenější cukroví. Pěkně klasika, s rybízovým nebo jiným červeným džemem. Vychutnat si ho pěkně u stromečku, s šálkem kávy nebo čaje…to je ta pravá vánoční pohoda.
Těsta na linecké děláme vždycky hromadu. Alespoň ze tří dávek. Protože z něj potom pečeme košíčky, základy na úlky a jiné cukroví.
S velkou chutí jsem se proto pustila do vymýšlení tak trochu jiného lineckého. S pistáciovými oříšky a lískooříškovým krémem. Vzniklo povedené cukroví, se kterým se ráda chlubím.
Potřebujeme
TĚSTO
- 270 g hladké mouky
- 30 g najemno rozmixovaných nesolených pistácií
- 200 g Hery máslová příchuť
- 100 g cukru moučka
- 1 žloutek
- kůra z 1 citronu
KRÉM
- 200 g změklého másla
- 100 g nutelly
NA DOZDOBENÍ
- rozpuštěná čokoláda
- nahrubo nasekané nesolené pistácie
Všechny suroviny na těsto musíte mít hodně dobře vychlazené.
Nejprve si smíchejte sypké suroviny – mouku, rozmixované pistácie, cukr a kůru z chemicky neošetřeného citronu.
Do sypké směsi přidejte na kostičky nakrájené vychlazenou Heru.
Teď musíte pracovat rychle, protože těsto musí zůstat co nejvíce studené. Ideální je nejdříve rychlým mačkáním vypracovat sypkou drobenku, do které přidáte žloutek.
Opět pracujte rychle a vypracujte hladké, měkké těsto. Doporučuji použít raději robota, ten těsto nezahřeje.
Z těsta připravte hroudu, kterou zabalíte do potravinářské folie a necháte v lednici minimálně 1 hodinu, ideálně do druhého dne.
Před pečením si připravte plechy, které vyložíte pečícím papírem. Troubu si předehřejte na 150 °C (horkovzduch) nebo na 160 °C (horní a dolní ohřev).
Těsto rozválejte na pomoučeném vále a vykrajujte tvary. Vždycky jeden plný a jeden k němu s vykrojeným středem. Pečte 12 minut a hlídejte, aby linecké příliš neztmavlo. Mělo by stále zůstat světlé. Práce s horkovzdušnou troubou je ideální v tom, že můžete péct více plechů najednou, takže je práce rychlejší.
Linecké, které lehce prochladlo na plechu, přendejte opatrně na mřížku, kde vychladne úplně.
Studené linecké naplňte krémem a slepte dohromady. Povrch potřete bílkovým sněhem a posypejte nasekanými pistáciemi.
Krém a dozdobení cukroví
Máslo ušlehejte s cukrem a lískooříškovým krémem. Díl s vykrojeným otvorem namočte z poloviny do rozpuštěné čokolády a lehce posypejte nasekanými pistáciemi. Až čokoláda ztuhne, tak na spodní díl, bez výkroje, namažte krém a oba dva díly spojte dohromady.
Dobrou chuť přeje Elly.