Panzanella – italský chlebový salát
Dobrý tip na využití starého chleba a sluníčkem vyhřátých rajčat ze zahrady.
Velkou inspirací na tento recept mi byla kniha od Frances Mayesové – Pod Toskánským sluncem , ke které se strašně ráda vracím. Je totiž mimo jiné proložena spoustou receptů a vždycky v ní najdu něco nového.
Potřebujeme
- starší bílý chléb (ideálně Ciabatta, ale dá se použít cokoliv)
- rajčata
- okurek
- olivový olej
- sůl
- pepř
- ocet balzamico
- čerstvá bazalka
Chléb nakrájíme na kousky, pokapeme olejem osolíme a dáme do trouby opéct do křupava. Po upečení je skvělé je smíchat s prolisovaným česnekem . Necháme vychladnout. Rajčata a okurky nakrájíme na kousky. Všechno spolu smícháme v míse, pokapeme olivovým olejem a octem. Přidáme lístky bazalky a dochutíme solí a pepřem.