Paštičky z listového těsta
Nápadů na občerstvení z listového těsta není nikdy dost. Čekáte milou návštěvu? Připravte jim tohle roztomilé pohoštění.
Listové těsto je pomocník k nezaplacení. Bez mučení se přiznávám, že používám kupované, protože z něj peču hlavně rychlovky a tam se nechci moc zdržovat domácím listovým těstem. To totiž není vůbec jednoduché a vůbec ne rychle hotové. Když si ale budete chtít s pečením fakt pohrát, připravte si i domácí těsto.
Na tento recept kupuji těsto už rozválené. Ušetří to trochu práce, jen rozbalíte a vykrajujete. Průměr koleček, které jsem vykrajovala, byl 4 cm, vnitřní kolečko 2 cm. Tak nějak podobně to zkuste taky. Samozřejmě můžou být paštičky i trochu menší nebo větší, ale tahle velikost mi přišla ideální, jako „jednohubky“.
Nejprve si připravíme základy – kolečka z listového těsta, které upečeme, necháme vychladnout a plníme. A teď přichází to nejúžasnější na celém receptu. Náplně jsou nekonečné. Vaše fantazie, obsah lednice, oblíbené dobroty vaší rodiny, sezonní suroviny.
Kolečka vykrajujeme co nejtěsněji vedle sebe, aby nám zbylo co nejméně těsta. Zbylé kousky pak spojíme, moc nemačkáme dohromady, spíš jen naskládáme těsně vedle sebe a přejedeme trochu válečkem, aby se jednotlivé kusy spojily. Já z tohoto těsta potom vytvářím třeba maličké záviny lehce namazané nutelou (vyjdou třeba dva, tři, fakt malé) nebo krájím pruhy, které potřu vejcem, posypu kořením a upeču tyčinky.
Potřebujeme
- 1 balení rozváleného listového těsta
- 1 vejce na potření
na náplň
- oblíbený měkký sýr – lučina, čerstvý kozí, pomazánkové máslo, trocha taveného sýra
- šunka, uzený losos, kousky kuřecího masa, bylinky, zelenina, olivy, sušená rajčata…
na ozdobu
- uzený losos, bylinky, olivy, kousky ořechů, ovoce…
Postup
Listové těsto rozbalíme, rozmotáme a připravíme si kulaté (nebo klidně i čtvercové, ale ty nejsou tak hezké) formičky. Jednu větší, jednu menší, aby nám po vykrojení středu zůstal malý okraj.
Jednotlivá kolečka pak pomažeme rozšlehaným vejcem a skládáme na sebe – spodní kolečko plné, bez vykrojeného středu a něj dvě kolečka s vykrojený středem. Můžeme klidně nejprve kolečka naskládat na sebe. lehce přitisknout (aby se vám výsledný zaklad nerozjel a nenaklonil do strany jako některé kousky mně) a až potom potřít vejcem. Tady si ale dáváme pozor, abysme nepotřeli boky, těsto by tak pěkně nenaskočilo.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C, až pěkně naskočí a zezlátnou. Klidně můžeme před pečením ještě propíchat spodní kolečko vidličkou, aby nám moc „nevyskočilo“.
Hotové základy necháme úplně vychladnout a poté plníme připravenými krémy.
Tipy na plnění paštiček
losos – rozmixovaný uzený losos, pomazánkové máslo, sůl a pepř.Ozdoba: pažitka či kopr, kousek uzeného lososa
sušená rajčata – ricotta, rozmixovaná se sušenými rajčaty v oleji.Ozdoba: kousek černé olivy
niva – rozmixovaná niva s lučinou nebo pomazánkovým máslem, mírně zředěná a zjemněná trochou smetany. Ozdoba: kousek praženého vlašského ořechu
sýr s bílou plísní – rozmixovaný a vyšlehaný sýr s bílou plísní, máslo, smetana. Ozdoba: kulička bílého hroznového vína